Тол системата ще начислява по 10 ст. на километър

Камионите и автобусите до 12 тона ще плащат такса от около 10 стотинки за изминат километър по около 10 000 километра републикански пътища, които ще бъдат обхванати от тол системата, съобщава Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което започва разговори с превозвачите за тол тарифите.

Тол таксите за тежкотоварните автомобили се въвеждат от 16 август 2019 г. Те ще се начисляват на база изминати километри за около половината от републиканските пътища, които са с обща дължина от 20 000 км.

Движението по около 20 000 км общинските пътища остава безплатно. Тарифите са разделени на две – за тежкотоварни автомобили с маса от 3.5 до 12 тона и за над 12 тона.

Те са разработени от експерти на Световната банка, която е консултант на Агенция „Пътна инфраструктура“. Изискването на МРРБ беше да се предложат цени, по-ниски от средноевропейските, които обаче да отчитат географското ни положение.

При изработването на тарифите МРРБ се е водело и от политиката цените да са такива, че да не доведат до поскъпване на основните продукти от потребителската кошница.

Очакванията са приходите от тол таксите да достигнат около 1 млрд. лева годишно от 2020 г. Амбицията е с тях да се изгради магистрала „Хемус“, за която правителството вече отпусна над 1.3 млрд. лв. за 134 км до разклона за Велико Търново. Със средствата от тол системата е планирано още да бъде изграден скоростният път Видин – Ботевград, както и Русе – Велико Търново.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе