БНТ 2 с филм за бисерските баби от Клуб „Алиана“

Снимка: Юнзюле Шакирова

Творческата активност и талант на бисерските баби не спира да предизвиква интерес и внимание. Този път обект на внимание бяха на камерите на предаването „Пазители на традициите”, което се излъчва по  националната телевизия-БНТ 2.  Екипът на предаването гостува в Бисерци в края на месец март, за да заснеме филм за най-светлия алиански празник „Хъдрълез”, който по традиция се празнува на 6 май.

Неуморни в съхраняването на старите традиции и тяхното популяризирани сред подрастващите,  жените от село Бисерци, пременени в специални носии пресъздадоха обичая, който включва няколко театрализирани игри, с които изпращат зимата и посрещат пролетта. За историята на празника, за  двамата светци Хъзър-покровител на сушата и Илияз-покровител на моретата,на които е кръстен и самият обичай, за символичния огън,  за специалния ритуал посветен на неомъжените моми в дните на празника,   пред камерите разказаха Мюкерем Адемова и Соня Велева бивши учителки и самодейки от клуб „Алиана”.

YouTube

Снимка: Юнзюле Шакирова

Домакин на срещата беше  кметът на село Бисерци, Юнзюле Шакирова,  която подкрепя и насърчава младите да проявяват интерес към традициите, защото там където има традиции има ценности, има история има жива памет.

Впечатлена от активността на бисерските баби, водещата и автор на предаването Деси Николова, не скри възхищението си от труда и упоритостта им, с които са запазили този рядък обичай и днес със същата страст и вълнение, го празнуват и го предават от поколение на поколение и сподели, че тя също има корени в Бисерци, едно от селата,  с които се слави Лудогорието.

Филмът ще бъде излъчен в края на месец април по БНТ 2.

Снимка: Юнзюле Шакирова

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе