НЕК поиска почти 20% поскъпване на тока

Националната електрическа компания (НЕК) е поискала с почти 20% по-скъп ток за бита и за малките фирми от 1 юли, съобщава специализираният сайт 3e-news, като се позовава на доклад на електрическата компания.

В него е записано, че прогнозната средна покупна цена на тока за регулирания пазар от 1 юли е 151.52 лв. за мегават и е по-висока от утвърдената за текущия период с 19.4%. 

YouTube

Най-голямо увеличение са поискали от ЧЕЗ, а най-малко – от „Енерго -Про“. ЧЕЗ предлага малко над 9% поскъпване на дневната тарифа, а ЕВН – 4%. По-скромни са от „Енерго -Про“, които залагат на повишение от 1.7%. От ЕВН искат и поскъпване на нощния ток със 7.1%, а „Енерго-Про“ – с 4.16%. Каква промяна на нощната тарифа искат от ЧЕЗ все още не е известно.

Новите цени на тока предстои да бъдат обсъдени в енергийния регулатор, който ще се вземе окончателното си решение в края на юни. Още от сега обаче шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че ако има поскъпване на ел.енергията, то ще бъде само с размера на инфлацията, която за 2018 г. бе около 3%.

Източник: 3e-news.net

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе