Златни правила при пиенето на бира

Снимка: pixabay.com

Пивото се пие на големи глътки, защото няма нужда да се аерира в устата, както виното. Тази подробност за една от най-предпочитаните алкохолни напитки сред българите представи експертът по технология на пивото Петър Недялков. Той взе участие на поредното издание Национална бирена академия, организирано от Съюза на пивоварите в България.

Оказва се, че за 2018 г., консумацията на бира на глава от населението в България е 75 л или 150 стандартни бутилки пиво. При това 93% от нея е дело на местните пивоварни.

YouTube

Недялков даде съвети за правилна консумация на газираната алкохолна напитка като представи и „златните бирени правила за разливане на пиво“.

Златни бирени правила

За да се насладят максимално на бирата, добре е любителите да се съобразят с изискванията на етикета, съветва експертът. Причината е, че на него се съдържа информация, важна за конкретния вид. Освен съставките, нещото, което трябва да се провери, е температурата на охлаждане. Например, лагер бирата има най-добри вкусови качества в диапазона от 5 до 7 градуса, ейлът – от 7 до 9, а за тъмното пиво се препоръчва температура от 9 до 12 градуса. Спазването на тези препоръки гарантира добрия вкус.

Изборът на форма на чашата също има значение, тъй като влияе най-вече за освобождаването на ароматите – колкото по-тъмно е пивото, толкова по-затворена трябва да е тя.

„Образцова пяна“ – що е то?

Бирата се налива в центъра на чашата, от около 2.5 см височина. След което пивото се разлива по стената ѝ, като едновременно с това чашата леко се накланя. Ако се спазят тези препоръки, като резултат ще се образува „образцова пяна“, по която може да се разбере дали напитката е качествена. Специалистите я наричат „шапка“.

Как се дегустира бира

„Много често хората, които консумират вино, правят основната грешка да развъртат интензивно чашата. Огромна грешка, тъй като вкусът на пивото е заедно с газировката. Ако вие го разклатите, ще усетите нещо съвсем различно от това, което пивоварите са сложили в бутилката. Благодарени на отделянето на въглеродния диоксид чрез пяната вие достатъчно добре може да усетите ароматите му“, обясни Петър Недялков.

Все повече нараства интересът на потребителите към безалкохолните и нискоалкохолните бири. От всички алкохолни индустрии пивопроизводството е единственото, което позволява продуктът да бъде с 0% или под 0.5% алкохол. В същото време безалкохолното пиво съдържа същите натурални съставки, вкусови и ароматни качества като традиционната бира, изтъкна пивоварят.

Какво е потреблението на бира в България и други интересни факти за напитката вижте във видеото от рубриката „С две думи“.

Източнин: dnevnik.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе