От 15 април влиза в сила забраната за улов на риба в размножителния период

Сроковете са посочени в Заповед на министъра на земеделието, храните и горите г-н Румен Порожанов и се отнасят до улова на риба в рибностопанските обекти по чл. 3, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА).

От 15 април до 15 юни уловът на калкан в Черно море е забранен. По време на размножителния период на калкана се забранява всякаква риболовна дейност, включително трансбордиране, задържане на борда, разтоварване на брега и продажба.

YouTube

Любителския риболов в област Разград ще бъде разрешен само на яз. Бялата пръст (Папаза).

С масови проверки инспекторите на ИАРА и тази година ще следят за спазването на забраната и ще преустановяват евентуални нарушения.

От 15 април до 31 май е в сила забраната за улов на пролетно – лятно размножаващите се риби в рибно-стопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина, а за рибно-стопанските обекти, намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина, забраната е в сила от 1 май до 15 юни 2019 г. От 15 април до 15 май 2019 г. включително е забранен уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав. В същия период е забранен и уловът на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на риболовния уред волта.

В заповедта са посочени водните обекти на територията на страната, в които е разрешен любителският риболов през периода на забраната. Припомняме, че глобата при нарушение на забраната на риболов в размножителния период е между 1500 и 3000 лв.

Заповедта може да видите тук.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе