Пет исторически личности пристрастени към…кафето

По-голямата част от света е луда по кафето заради вкуса му и ободряващите качества.

Вижте и кои исторически личности са били вманиачени по него:

YouTube

Йохан Себастиян Бах композира музика в чест на кафето. През 1732 г. той пише цяла кратка опера за манията по кафе във Виена. Нарича я „Кафената кантата“ ( The Coffee Cantata). Базирана върху комедийна поема на Пикандер кантатата (музикална вокална композиция с инструментален акомпанимент, която в повечето случаи е с повече от едно действие) осмива общественото притеснение спрямо манията по виенските кафенета. По това време хората са смятали, че кафето води до безплодие при жените и пиенето на кафе е считано за порок.

Бетовен пиел кафето си с точно 60 зърна. Смята се, че германският композитор и пианист е бил изключително прецизен в избора си на кафе. Според биографът му Бетовен пиел кафе всеки ден на закуска. Приготвял го е в специална стъклена кафеварка, слагайки точно 60 зърна кафе на чаша. Понякога ги броял едно по едно, особено когато имал гости.

Сьорен Киркегор обичал кафето си със захар. Или по-точно казано – обичал захарта си с кафе. Датският философ слагал преливаща супена лъжица захар в специално избрана чаша и я поливал с горещо черно кафе, чакайки я да се разтвори добре в него. В добавка към ритуала на пиене на кафе на философа, той карал секретарката си всеки ден да избира чашата му за кафе от колекция от 50 чаши и да аргументира философски избора си.

Волтер пиел твърде много кафе. Френският сатирист, поет и философ остава в историята не само с неутолимата си жажда да твори, но и да пие кафе. Според лекарите му Волтер е пиел между 40 и 50 чаши кафе, смесено с шоколад, на ден. Лекарите му са твърдели, че ако не спре, този лош навик ще го убие. Историята обаче показва, че са грешали, защото авторът умира на 84-годишна възраст и до последния си ден продължава да бъде все толкова обсебен по магическото зърно – кафето.

Марсел Пруст обичал кафето си в купи, вместо супи. Според икономът на Пруст той всеки ден пиел по две купи кафе, с които изяждал един или два кроасана. Това и чаша топло кафе след следобедния му сън била единствената храна, която писателят приемал. Дали се е хранел и с други неща остава спорно, защото източници твърдят, че Пруст е оценявал храната. Може би кафето и кроасаните са били просто ежедневната му диета, а по празненства е ядял и друго. Това е въпрос, чиито отговор едва ли ще разберем.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе