Oткриха ремонтираната сграда на НЧ“Развитие 1869“-Разград

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен изпълнителният директор за Балканите и Източна Европа на Държавната агенция за сътрудничество и координация Махмуд Чевик откриха ремонтираната сграда на НЧ“Развитие 1869“-Разград днес. На събитието присъстваха и Генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, ръководителите и самодейци от формациите, които функционират към културната институция, както и представители на РЕКИЦ „Читалища“.

YouTube

Подмяната на цялата дограма на строената през 1954 г. сграда бе извършена със съдействието на Областния управител Гюнай Хюсмен след като ръководството на читалището сподели с него необходимостта от ремонтните дейности в навечерието на 150-тата годишнина от създаването на културната институция. Г-н Хюсмен обсъди възможността за финансиране на този ремонт с председателя на Държавната агенция за сътрудничество и координация(ТИКА) Сердар Чам и с изпълнителния директор на агенцията за Балканите и Източна Европа. Вследствие на доброто сътрудничество между лидерите на двете съседни държави – министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Таип Ердоган – бе реализиран този проект, който подобрява културната инфраструктура на Разград. На официалното откриване на ремонтираното читалище г-н Хюсмен анонсира още три предстоящи съвместни инициативи в различни сфери: довършване на църквата „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“, саниране на сградата на Филиал-Разград на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и подмяна на уличното осветление в община Исперих.

Г-н Чевик също увери, че това няма да е последният общ проект, като акцентира на културната сфера. Той благодари на ръководителите на певческите и танцови формации към читалището, че правят нещо по-важно от изграждането и поддръжката на сградите – изграждат духа на хората, особено на младите. Културата е кислорода за обществото – коментира още той.

Към задълбочаване на културните връзки между двете държави призова и Генералният консул на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе. Той подари на председателя на Настоятелството на НЧ“Развитие 1869“ Красимир Харалампиев“ две книги, едната от които триезична, а другата със стихове, посветени на Истанбул, написани от български автор.

В знак на благодарност за финансирането на подобряване на енергийната ефективност на сградата г-н Чевик получи от настоятелството на читалището Диплом с лика на основателя на читалището Димо Хранов и текст: „Поклон за човеколюбието, съпричастността и благородството в подкрепа на духовността.“.

Г-н Чевик не пожела да обяви стойността на проекта за подмяна на дограмата, заявявайки, че „не се казва цената на подаръка, колкото е необходимо – толкова“. „За нас няма значение стойността при условие, че виждаме тази духовна красота“ – каза ще г-н Чевик.

Областният управител Гюнай Хюсмен изрази увереност, че тепърва на практика ще видим какво означава сътрудничество между двата народа. Той изрази благодарност на дарителите за благородния жест, както и на министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, вследствие на чиито добри отношения стана възможно това дарение.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе