Осем месеца бавят отсечка от „Хемус“ между Шумен и Търговище

снимка: Papalin4o Photography

Осем месеца след тържественото полагане на първа копка на новата отсечка от магистрала „Хемус” между Шумен и Търговище по трасето все още не се работи.

Причината е забавяне на процедурите за отчуждаване на частни земи и заведени множество дела от недоволни от определените размери на обезщетенията собственици, информира bTV.

YouTube

Началото на строителните дейности на новата отсечка от магистрала „Хемус” между Белокопитово и Буховци беше дадено на 16 август 2018 г.

Осем месеца по-късно обаче строежът все още не е започнал заради забавените процедури по отчуждаване на частните земеделски земи. Трасето с дължина 16,5 километра трябва да бъде завършено през 2021 г., а стойността е 120 милиона лева.

Три ниви на шуменеца Христо Христов трябва да бъдат отчуждени. Мъжът обаче обжалва процедурата пред съда, недоволен от определената му сума за обезщетение.

„Тези ниви ги осакатяват, като в едната ми оставят 1,95 декара, залепнали до магистралата. Какво ще я правя тази нива? От другата ми оставят 2,11 декара и от следващата ми оставят 5,9 декара. Реално обезщетението, което ни предлагат, е 552,56 лв., което нас не ни удовлетворява. Това е пладнешки грабеж”, категоричен е Христов.

Стойността на обезщетението се определя чрез оценка от вещо лице, което взема под внимание категорията на земята и стойността на сделките за продажба по документи в този район в рамките на една година.

„Ако погледнете регистъра по вписванията, там цената е приблизително 300-400 лева. Това е по документи, когато е извършена покупко-продажба на имоти. Тази пазарна цена се определя от вещо лице и тя е основата, на която се определя какво трябва да бъде обезщетението. Тоест вписвайки по-ниска цена от реалната, няма как вещото лице да определи по-висока цена за обезщетение”, разясни проф. Стефан Желев, областен управител на Шумен.

Новата отсечка на магистрала „Хемус” обхваща терени от областите Шумен и Търговище, които все още очакват строителната техника.

Повече от половин година след полагането на първата копка строителната площадка на новата отсечка на магистрала „Хемус” все още е пуста и няма нито сантиметър положен асфалт.

Само за територията на Шуменска област определените за отчуждаване имоти са 214, като общо има образувани 25 дела по жалби на недоволни от обезщетението собственици.

Сред тях е и арендаторът Радослав Василев, който не иска пари, а земя.

„Няколко ниви ми осакатяват и на мен и научавам за тази ниска цена. Аз искам земя за земя поради естеството на работата ми. Онзи ден имам сделка – 1230 лева реална цена, продал съм 180 декара ниви заради един склад”, каза земеделският производител.

От Агенция „Пътна инфраструктура” обясниха, че през следващия месец ще започне строителство по вече отчуждените земи, а за останалите ще се чака приключване на делата и решение на съда.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе