От 1 юли социалната пенсия за старост става 133 лева

От 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132 лв. и 74 ст. месечно – това предлага правителството.

Промяната се прави, тъй като със същия процент от тази дата ще се актуализират размерите на всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2018 година.

YouTube

В Закона за бюджета на ДОО за тази година е предвидено, че минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде увеличена от 207,60 лв. на 219,43 лв. от 1 юли, т.е. също с 5,7 на сто.

В проекта се посочва, че за прилагане на справедлив подход при актуализиране на доходите на всички пенсионери се предлага размерът на социалната пенсия за старост да се повиши със същия процент от същата дата. С цел подобряване адекватността на пенсиите, несвързани с трудова дейност, е необходимо да се определи по-висок размер на социалната пенсия за старост, посочва се в проекта.

В резултат от предложената промяна ще се повишат и размерите на редица пенсии, които не са свързани с трудова дейност, например пенсията за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят като процент от социалната пенсия за старост. Такива са добавката за чужда помощ, добавката за увеличаване на пенсиите на инвалидите от Отечествената война и добавката от Закона за ветераните от войните.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе