Проверки на храните преди Великден

Преди Великден и Гергьовден започват масови проверки за качеството на предлаганите храни и хранителни продукти, съобщават от Агенцията по храните.

Под прицела на проверяващите ще са най-вече храните, основни за трапезата ни по празниците – яйца, козунаци и агнешко месо.

YouTube

В претрупаните витрини качественото агнешко се познава по здравната маркировка, или т.нар печат. За месото от България печатът е син, за внесеното от други страни – червен.

Прясното охладено месо е с розов цвят, с плътно-еластична консистенция, когато се натисне – бързо се възстановява, няма неприятни миризми, поясняват експертите.

Засилен е контролът и върху качеството на яйцата, тъй като Великден без яйца не може. Експертите припомнят, че детайлите са в маркировката. Цифрите показват начина на отглеждане -свободно, подово или в клетки, кода на държавата, а след това е номерът на обекта, от който произхожда яйцето.

На етикета на козунака не трябва да срещаме подсладители и консерванти.

По данни на Системата за агропазарна информация великденското меню за 4-членно семейство ще струва приблизително 100 лева – най-много ще дадат в Русе и София. За агнешко ще се отделят по 30 лева, за козунак и яйца – по 6 лв.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе