Къде дъждът никога не спира?

Моусинрам, Индия

Над този индийски град всяка година се изливат 11 872 литра дъжд на кв.м. Той влиза дори в Книгата на Гинес заради това, че през 1985 г. са паднали общо 26 000 литра на кв.м. Климатът в Моусинрам е субтропичен с мусони. Градът е едновременно трудно място за живеене, но и интересно за посещение.

YouTube

Черапунджи, Индия

Средногодишни валежи са в размер на 11 777 литра дъжд на кв.м. По ирония на съдбата, въпреки че е второто най-влажно място на Земята, жителите на това село се сблъскват с недостиг на вода през зимата, когато дъждът изобщо не пада в продължение на месеци. По време на влажния сезон, непрекъснатите дъждове заливат района, понякога в продължение на 15-21 дни.

Тутунендо, Колумбия

Средногодишни валежи са в размер на 11 770 литра дъжд на кв.м. В този район има два дъждовни сезона, така че през цялата година не могат да се оплачат от суша. Жителите на района са намерили начин да се справят с поройните дъждове като си строят къщи с твърди покриви с голям наклон.

Сан-Антонио-де-Ареко, Аржентина

Средногодишни валежи са в размер на 10 450 литра дъжд на кв.м. Това е най-влажното място в Америка. Сухият сезон е само от ноември до март, а останалите месеци са съпътствани с проливни дъждове. По време на краткия сух сезон туристите могат да гледат костенурките, които идват на брега на брега, за да слагат яйцата си.

Емейшан, Китай

Средногодишни валежи са в размер на 8 169 литра дъжд на кв.м. Планината Емей е най-високата от четирите свещени планини на будизма и получава най-много валежи в Китай. В района се появява феномен, наречен „облаци море“, което води до огромни валежи.

Източник: vesti.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе