Въоръжени роми изпотрошиха заведение в Кърнаре

Десетки българи от Кърнаре излизат в този момент на протест срещу роми от селото.

Хората ще протестират на площада, където снощи двадесет въоръжени роми помляха заведение в центъра на Кърнаре, съобщи Марица.

YouTube

Екшънът се разиграл около 23:00 часа. Няколко млади роми от Кърнаре поискали да влязат в заведението на Георги Алексиев, за да пият бира.

Кафенето обаче било затворено, в него имало семейно абитуриентско парти. По информация на сайта Карлово прес имало парти на дъщерята на собственика, която е абитуриентка. Няколко пъти на циганите е било обяснено, че заведението не работи с посетители.

Ромите побеснели от отказа да бъдат обслужени. Само няколко минути след това пред заведението пристигнала група от 20 младежи, въоръжени с големи ножове. Начело бил 30-годишен циганин от махалата, който командвал бандата. С колове и камъни те потрошили заведението.

Хората се разбягаха, няма ранени, а тарторът на групата бе задържан, разказаха жители на Кърнаре пред пловдивската медия.

„Потресени сме от това, което стана снощи в селото, заявиха местните. Ромите пристигнаха изведнъж, бяха голяма и въоръжена група. Нямаше никакъв повод за този вандализъм. Това заведение по принцип не работи вечер и те знаят това. Кафенето работи само до обяд, а снощи там имаше абитуриентска вечер“, разказа очевидец. „Претенциите на ромите да си купят бира оттам бяха съвсем неоснователни“, допълни човекът от Кърнаре.

Кърнаре е едно селата с най-многобройно ромско население в Подбалкана, ромската махалата е в западната част на селото, но никога досега не се стигало до толкова остър конфликт. От всички роми в селото само трима не са безработни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе