За поредна година алианският пролетен обичай „Хъдрълез” обедини християни и мюсюлмани в Бисерци

На 5 май 2019 година, Бисерци отбеляза и отпразнува  в парка на селото най-светлия пролетен празник характерен за алианската общност „Хъдрелез”.  Празникът беше уважен от жители и гости на селото, сред които се открои и чаровната нарoдна представителка Десислава Атанасова, която заедно с кмета на село Юпер – Петър Петров и Душка Петрова – директор на общинска  детска градина изгледа за първи път обичая от край до край и успя да се включи в различните игри, като с това спечели  аплодисментите и възхищението на присъстващите.

YouTube

 Домакинът на събитието и кметът на селото Юнзюле Шакирова, изненада присъстващите като се появи с традиционна фолклорна носия и стана лице на празника.  Организаторите на пролетния празник и пазители на обичая Клуб „Алиана” и този път обраха овациите с автентичните носии, безупречното изпълнение на песните, карнавалните игри и излъчването на позитивни послания свързани с магията на празника – да обединява и сплотява представителите на различните етноси в излъчване на общи послания за здраве, берекет, плодородие,благополучие и други. Както се знае „Хъдрелез” се празнува на 6 май, който съвпада с българският Гергьовден.

Неуморни в съхраняването на старите традиции и тяхното популяризирани сред подрастващите, жените от село Бисерци, пременени в специални носии пресъздадоха обичая, който включва няколко театрализирани игри, с които изпращат зимата и посрещат пролетта. За историята на празника, за  двамата светци Хъзър-покровител на сушата и Илия-покровител на моретата,на които е кръстен и самият обичай, за символичния огън,  за специалния ритуал посветен на неомъжените моми в дните на празника, пред гостите на празника разказаха Мюкерем Адемова и Соня Велева бивши учителки и самодейки от клуб „Алиана”.

 Малчугани от селото изпълниха стихчета посветени на празника на храбростта и красотата на природата, в които се разказва за извечната връзка на човека с майката земя. Питка с шарена сол и китка здравец бяха сред основните елементи на фолклорния празник.

В края на тържеството, завършило с кръшно хоро и песен възпяващата красотата на майка България, народната представителка Десислава Атанасова впечатлена от енергичността и духа на бисерските баби отправи спонтанен и много мил жест- дарение за екскурзия и ги поздрави, за уникалността на дейността, с която са се заели – да пазят извора на мъдростта и възпитават чрез фолклора. Народната представителка почерпи всички присъстващи с бонбони за здраве и уважи всяка покана за снимка от малки и големи. Към поздравленията и дарението се присъедини и кметицата Юнзюле Шакирова, която каза, че се гордее, със  селото познато с букета от етноси, които представят Бисерци достойно на национална и международна сцена, като училище за човечност, толерантност и извор на стари традиции и обичаи, в които е събрана мъдростта на вековете.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе