Всеки ден в страната стават средно по 18 катастрофи

Снимка: Facebook

Всеки ден в страната ни стават средно по 18 пътно-транспортни произшествия, а при 10% от тях се стига до фатален край за някой от участниците. Това обяви Малина Крумова, председател на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, цитирана от пресцентъра на агенцията, пише Новини.

Крумова участва в пресконференция в Националния пресклуб на БТА по повод началото на Световната седмица за безопасност по пътищата в периода 6 – 12 май. Приоритетите на агенцията и основните задачи пред новото звено по безопасност на движението бяха представени от Крумова. По време на изказването си Крумова изтъкна, че благодарение на предприетите мерки от страна на институциите и гражданските организации има 10% намаление на жертвите при пътни инциденти през изминалата година. „Отчитаме позитивен тренд, както на инцидентите, така и на загиналите и ранените при пътно-транспортни произшествия, но трябва да направим още много“, подчерта председателят на държавната агенция, цитирана от пресцентъра.

YouTube

Сред основните дейности на ДА „Безопасност на движението“, които Крумова открои са: анализ на пътната безопасност, систематизиране дейността на областните и общински комисии по проблемите на безопасността на движението и изготвяне на нова стратегия по пътна безопасност за периода 2021-2030.

Очаква се в резултат на анализа да се предложат комплексни мерки и нормативни промени за повишаване на пътната безопасност, се посочва в прессъобщението.

В днешното събитие участие взеха комисар Росен Рапчев, началник отдел в „Пътна полиция“ при ГДНП, Скендер Сила, представител на Световната здравна организация в България, Владимир Тодоров, председател на УС, Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе