Можем да си поискаме „умен“ електромер от 1 юли

От 1 юли всеки един потребител на ел.енергия – гражданин или фирма, ще може да поиска от своето ЕРП да му инсталира „умен“ електромер.

Това предвиждат поправките в енергийния закон, приети окончателно от депутатите днес.

YouTube

На 30-ия ден след неговото поискване ЕРП е длъжно да му го постави, коментира в кулоарите на НС председателят на енергийната комисия Валентин Николов.

„Сега всеки един потребител е на график, който се определя от ЕРП-то и потребителят не може да си следи потреблението“, обясни народният представител от ГЕРБ. „Ел. енергията в различните часове на деня е с различна цена, особено ако е малко производство или средно, той ще може да контролира своето потребление или цена“, добави Николов, предава Канал 3.

„Това дава възможност за реално плащане на това, което всеки е потребител. И второто важно нещо е, че той може да потребява в часовете, когато е най-евтина ел. енергията“, обясни за предимствата на дигиталния електромер шефът на енергийната комисия. Освен това показанията му ще могат да служат като доказателство за обжалване на сметката.

„Защото те много точно и ясно показват на всеки 15 минути какво е потреблението“, добави Николов. „Няма да има и забавяне на фактурите, каквото имаше досега“, смята Николов. Шефът на енергийната комисия прогнозира, че занапред масово потребителите ще преминат на такъв онлайн отчет.

Валентин Николов успокои, че от приетите промени не следва повишаване на цената на ел.тока, тъй като съществуват защитни буфери.

Законът премахва такса износ на електричество по искане на ЕС заради това, че сме в единния европейски пазар. Премахваме и такса внос по желание на бизнеса.

„Не очакваме повишаване на цената на регулирания пазар, но на борсата се очаква цената да има повишаване. Работодателите знаят за това нещо. И понеже няма друг начин, по който да се случва това, те са съгласни, преценили сме. Те поискаха да премахнем таксата при внос на ел. енергия, така че да се получат буфери при по-голямо потребление. Махнахме тази такса от 5%, тоест, те свободно могат да внасят“, обясни Николов.

Според промените всички централи от 1 до 4 мегавата, обслужвани от НЕК, до края на октомври могат да сключат договори с Фонда за сигурност на електроенергийната система и след това да излязат на свободния пазар.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе