Ще модернизират системата на 112

Националната система за спешни повиквания 112 ще бъде обновена, съобщи директорът на дирекцията в МВР Цветомир Цеков. Има проект системата да изпраща автоматично имейли и съобщение при национални бедствия и аварии, допълни той.

„Предвижда се изграждане на следващо поколение на 112 – ЕНЧ 112, което включва развитието, надграждането на системата с нови услуги“, обясни Цеков.

YouTube

Така ще има възможност системата да предава видео, глас, изображения, както и сигнали от различни датчици, които предупреждават за опасност.

„Една част от тази система и от концепцията за развитие е така наречената услуга „ривърс 112″, която е система за гласово оповестяване на локално ниво и свързаността със системите, които участват в оказване на помощ при бедствия и аварии“, каза Цветомир Цеков.

Услугата „ривърс 112“ бе обсъдена и гласувана и от Европейския парламент през лятото на 2017 г. Тя предвижда локално предупреждение за потенциални опасности – както природни бедствия, така и свързани с човешка дейност като тероризъм например. Хората ще бъдат предупреждавани със съобщения на телефоните си. По този начин ще могат да се евакуират навреме или да избягват близки зони, засегнати от бедствия, аварии.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе