Децата крадат основно таблети и дрехи

Тревожна статистика, според която деца се превръщат в престъпници, за да си купуват таблети.

Според данните на МВР момчетата крадат техника, а девойките – дрехи и парфюми. София е на първо място по кражби от деца. 1 651 непълнолетни са прекрачили границата на закона.

YouTube

1 348 тийнейнджъри на възраст между 14 и 17 години са извършили противообществени прояви и са били отведени в районните управления на МВР.

Кражбата на имущество е най-разпространения вид престъпление. Най-често непълнолетни обират магазини или други търговски обекти – 34.0% (909 лица), домове – 18.7% (498 лица). На трето място са кражбите с взлом – 10 % (267 лица).

„Престъпленията, които извършват децата са резултат от различни фактори, които се генерират в различни области на живота – социална, икономическа, личностно-психологична. По отношение на кражбите, от години кражбите са най-честите престъпления които извършват децата”. Това коментира в студиото на „Събуди се” Красимира Чобанова от сектор „Детска престъпност“ към Главна дирекция Национална полиция.

Според нея таблети и телефони има от доста години, но така или иначе това са интересни неща за децата. „Много от тези кражби се извършват заради лекомислието на децата и заради тяхната наивност”, посочи още Чобанова.

„Контрол е ключова дума. От самото раждане и в процес на формиране на автономност и на израстване на детето, то иска всичко тук и веднага“, посочва психологът Александра Петрова.

По думите й в днешно време родителите се чувстват изключително задължени да удовлетворяват потребностите на децата. „Така, на пратика, детето няма контрол и адекватна рамка, която да спазва. Тогава то извършва дадено антисоциално деяние, което е зов за поставяне на някакви рамки от страна на родителите“, казва още тя.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе