Областният управител присъства на тържественото освещаване на обновената църква „Св. Георги” в Одрин

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен присъства днес на тържественото освещаване на новото златно кубе и златен кръст на българската църква „Свети Георги“ в Одрин. Посещението му бе по покана на Генералния консул на Република България в Одрин Васил Вълчев.

YouTube

Православният храм е първата в Тракийския региона на Република Турция българска църква, възстановена със средства на българската държава в най-новата ни история. Ремонтните дейности в нея са извършвани поетапно от 2004 г- насам, те са на обща стойност 350 000 лева. Последният етап е изработване на позлата на купола с монтиране на керамични икони на четиримата евангелисти и въздигане на нов златен кръст, това е извършено през тази година, стойността на тези дейности е 22 000 евро. С тях приключи реставрацията и реконструкцията на църквата, която е символ на българщината в Одрин и притегателен център за практикуващите поклоннически туризъм.

Освещаването на храма бе извършено от Старозагорския митрополит Киприан, на събитието присъстваха още: български народни представители, Посланикът на България в Република Турция Надежда Нейнски, областни управители и други.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе