Проведе се състезание по химия, посветено на 150 години от създаването на Менделеевата таблица

Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов бе гост на състезание по химия между ученици от основни училища от областта, организирано от ПГХТБ“Мария Кюри“-Разград и посветено на 150 години от създаването на периодичната таблица на химичните елементи.

YouTube

Тричленни отбори от седмокласници от пет училища се включиха в забавната, но и образователна надпревара. Те преминаха през три кръга на проверка на знания и умения, оценяваше ги компетентно жури в състав: Галина Пенева – експерт в РУО-Разград; доц. д-р Теменужка Хараланова от Филиал-Разград на Русенски университет и Петя Енчева. Най-голяма тежест в оценката имаше резултатът от първия кръг, в който участниците трябваше за 3 минути да изразят с химични уравнения свойствата на елементи от IA и VIIA-група. Във втори кръг се оценяваха практическите умения на участниците, които трябваше да разпознаят с помощта на лакмусова хартия и фенолфталеин разтвори на киселина, основа и вода, поставени в три бехтерови чаши пред тях. Най-занимателен бе трети кръг, в който отборите редиха пъзели на Менделеевата таблица.

Докато участниците работеха, домакините от ПГХТБ“Мария Кюри“ запознаваха гостите на празника с любопитни факти относно Менделеевата таблица. Накрая имаше и сладки награди за хора от публиката, които участваха в решаването на кръстословица с химични термини.

Най-добре със задачите се справиха учениците от ОУ“Н.Й.Вапцаров“-Разград и ОУ“Ив.С.Тургенев“, на второ място журито класира тимовете на ОУ“Христо Ботев“-Исперих и ОУ“Отец Паисий“-Разград, а на трето – ОУ“Паисий Хилендарски“-Езерче.
Заместник областният управител Евгени Драганов и директорът на ПГХТБ“Мария Кюри“ Стойчо Стоев връчиха наградите на капитаните на отборите. Г-н Драганов призова кандидат-гимназистите да предпочетат Разградска област, когато правят избор на училище, в което да продължат образованието си. Той поздрави организаторите за интересното състезание, което се превърна в празник за участниците.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе