Във Видин започна републиканският шампионат по рали крос на България, но очакванията за него не се оправдаха

Архивна снимка

С първото си състезание този уикенд във Видин започна републиканският шампионат по рали крос на България. Водени от интересните битки между пилотите през годините, стотици зрители отидоха да наблюдават организираното от Автомобилен спортен клуб „Жико моторспорт“ състезание на пистата до Видинското село Иново.

Всички очаквания обаче до голяма степен не се оправдаха, заради отсъствието на основни състезатели в най-атрактивната дивизия 1 на рали кроса. От стартовите списъци отсъстваха имената на Емил Минчев – двукратен шампион и два пъти вице шампион в дивизия 1, Иван Живков – Пожарния – еднократен шампион и еднократен вице шампион в същата дивизия, Минчо Борисов, Александър Томов – Гробаря, Радослав Николов.

YouTube

Въпреки, че споменатите шампиони и състезатели не седнаха в своите автомобили за да вдигнат адреналина на публиката и да направят състезанието по интересно, NorthWestNews забеляза тяхното присъствие сред публиката в съботният ден.

Причината да не седнат в своите състезателни автомобили е неразбирателството между БФАС и Сдружение “Автомобилна федерация на България” за това кой ще седне на трона на моторните спортове в България. Състезателите заявиха пред NorthWestNews, че докато не се реши проблема между двете страни, те няма да участват в нито едно състезание през сезона. Продължаващият спор между двете институции в българският спорт, носи само негативи върху самият моторен спорт, не само на рали кроса.

Причината е, че на 16.01.2019 г. “Съюзът на българските автомобилисти” (СБА), като единствен член на Международната федерация (FIA) оттегли предоставените права на БФАС за организиране и провеждане на национални и международни първенства, като даде тези права на Сдружение “Автомобилна федерация на България”. Въпреки отнетият лиценз БФАС има право да организира състезания до 6 месеца от отнемането му.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе