Важна информация за потребителите на Huawei

Google нанесе тежък удар на Huawei, като забрани някои от актуализацитие на операционната система Android за телефоните на марката.

Новите устройства на китайския производител ще загубят и достъп до популярни приложения като YouTube например, предава BBC, цитирани от Economic.

YouTube

Стъпката идва, след като миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която постави Huawei в „черния списък“ на компаниите, с които американските фирми не могат да търгуват, ако нямат специално разрешително.

В изявление Google заяви, че спазила реда и е преценила последиците.

Huawei отказа да коментира.

Какво означава това за потребителите на Huawei?

Huawei няма повече да получават актуализации на сигурността на Google, както и техническа поддръжка, а всички нови устройства ще бъдат лишени от приложения като YouTube и Google Maps.

Съществуващите потребители на смартфони на Huawei ще могат да актуализират приложенията и да прокарват защитни корекции, както и да актуализират услугите на Google Play. Но ако Google пусне нова версия на Android, Huawei няма да може да я предложи на своите телефони.

Huawei все още може да използва версията на операционната система Android, достъпна чрез лиценз с отворен код.

Ходът на Google ще има „големи последици за потребителския бизнес на Huawei”, смята Бен Ууд от консултантската компания CCS Insight.

Какво може да направи Huawei за това?

„Вече сме се подготвили за това“, каза основателят и изпълнителен директор на Huawei Рен Женгфей миналата седмица, след като стана ясно, че неговата компания влиза във въпросния списък на САЩ. По негови думи производителят ще продължи да развива своите собствени части.

Huawei се изправи срещу нарастващ отпор на Запад, в основата на който стоят САЩ, заради съмнения, че оборудването ѝ крие рискове за сигурността и се използва от властите в Пекин за шпионаж. Въпреки че отрича такъв сюжет, някои страни по света решиха да забранят използването на китайския бранд в бъдещите си 5G мрежи и особено в критичната инфраструктура.

Huawei е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и лидер по отношение на бъдещите мрежи за супер бърз интернет. По последни данни команията вече се нарежда и като втория най-голям доставчик на смартфони, след като и през изминалото тримесечие изпреварва Apple по продажби.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе