760 заболели от Морбили в България

Към момента случаите на заболели от морбили са 760.

Това каза за Агенция „Фокус“главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

YouTube

„Морбилите последователно стартираха от средата на февруари. На 12 февруари беше първият случай, внесен в Разлог от едно македонско семейство. От там се обхвана Благоевградска област, след това болестта се прехвърли в София област. Там също имаше висока заболеваемост, най-вече в Самоков и Ихтиман, в ромски махали основно, но не само“, поясни д-р Кунчев.

„В момента най-големият брой случай, които регистрираме, са от София“, уточни той. „Повишава се заболеваемостта и в Кюстендил“, допълни здравният инспектор.

„В Пловдив има двама заболели, в Русе – 1, във Велико Търново – 3, но те са от различен внос и нямат връзка с първоначалните. Във Велико Търново вирусът беше внесен от Румъния, а в Пловдив от Англия,“ коментира още той.

„В по-голямата част от областите няма заразени случаи, но най-вероятно и там ще има. Морбили е изключително заразно заболяване и веднъж внесен, вирусът циркулира в обществото и там където намери неимунизирани лица, ги разболява“, добави той.

„20-25 % от заболелите случаи са при деца под имунизационна възраст- деца под 13 месеца. Първата имунизация срещу морбили се прави на 1 година и 1 месец и децата под тази възраст не са защитени,“ поясни д-р Кунчев. „90% от останалите деца са от ромската общност“, уточни той. По думите му тези общности са доста мобилни и здравните органи трудно ги намират на място, за да ги имунизират.

„Ние с общини и ромски медиатори организираме кампании, за да обхванем неуминизираните. Над 700 деца сме имунизирали за последния месец в София. Темпът на нарастване не е много висок, но го има“, поясни д-р Кунчев.

„В момента в Европейския съюз морбили има в около 90% от страните, като особено голям е броят във Великобритания, Италия и Франция“, добави той. Според него от миналата година всички страни на Балканите регистрират голям брой случай на заболели от вируса.

„У нас сравнение с миналата година са над 40 пъти повече регистрираните с морбили. В сравнение с по-миналата са още повече. В България преди няколко години изобщо нямаше морбили. Тя се водеше страна с изкоренено заболяване. Това, че за известен период от време има внос на вируса, не е толкова фатално. Ние продължаваме да се водим като такава страна“, добави той.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе