От днес българите могат свободно да работят в Швейцария

Швейцария отваря трудовия си пазар за българите.

От днес (01.06) българите и румънците ще имат пълна свобода на придвижване, работа и установяване в Швейцария. Единствената страна-членка на ЕС, чиито граждани все още имат само ограничен достъп до швейцарския трудов пазар, остава Хърватия.

YouTube

Швейцарското федерално правителство прие на 15 май решение за отмяна на квотите за пребиваване на граждани от България и Румъния на територията на Конфедерация Швейцария. С решението се променя регламентът за изпълнението на Споразумението за свободно движение на хора между Швейцария и ЕС.

Протоколът към споразумението, който предвиждаше за гражданите от България и Румъния преходен период максимум от 10 години, беше в сила от 1 юни 2009 г.

По данни на миграционните служби на Швейцария към края на 2018 г. в страната пребивават постоянно около 11 600 българи. Повечето от тях са високо квалифицирани. Работят в банковия сектор, в международни организации, в здравеопазването, в сферите на компютърните технологии, културата, изкуството и науката. Сънародниците ни, пребиваващи легално в Швейцария, се ползват с добро име в обществото. Само за последните две години над 3000 български граждани са се установили в Швейцария с цел упражняване на трудова заетост.

Наред с новодошлите наши сънародници има и много, които са се установили в Швейцария преди години. Сред тях е и Татяна Пенева:

„Аз съм вече 20 години в Швейцария. Работех в сферата на здравеопазването, сега работя като преводач“

Веселин Манчев е класически музикант. Свири на валдхорна. В Швейцария е от 22 години. Установява се там пре3з 1996-та:

„Беше точно след хиперинфлацията. Аз бях в Пловдивската държавна филхармония. Един немски професор дойде да прави майсторски курс. На мен ми беше много интересно неговия начин за виждане нещата и отидох, за да направя специализация. След това учи още един инструмент и после останах на свободния пазар. Сега свиря в различни оркестри“, разказа той пред Дарик.

От общо над 2,1 млн. чужденци, пребиваващи в Швейцария, българите са около 0,4%.

Българската общност в Швейцария е съсредоточена основно в кантоните Цюрих, Женева, Берн, Во, Тичино, Ааргау, Базел, Фрибург и Сент Гален.

С отварянето на трудовия пазар вероятно броят на пребиваващите легално българи в Швейцария ще се увеличи още повече.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе