Ученици от ОУ „Тургенев” представиха аудио книга за незрящи деца

В благородното начинание им партнират Общинско радио-Разград и НЧ „Развитие 1869”

Учениците от V “a” клас на ОУ „Иван С.Тургенев”, с класен ръководител Севдалина Петкова, представиха в Деня на детето своята аудио книга „Патиланско царство”, създадена, за да радва незрящи деца от цялата страна. Резултатът от проекта бе презентиран на тържество в Музикалния дом, гости на което бяха партниращите организации Общинско радио-Разград и НЧ „Развитие 1869”, Иваничка Минкова от Съюза на слепите,представители на библиотека „Професор Боян Пенев”, родители и деца .

YouTube

Малчуганите с добри сърца бяха подготвили първия запис за своята незряща съученичка Селена Веселинова, която е отличничка и талантлив музикант. Удоволствието да подари аудио книгата имаше директорът на училището Милена Орешкова. Тя поздрави децата за доброто дело и пожела много успехи на Селена, която завършва и ще продължи образованието си в средно училище. Запис получи и Съюза на слепите, като Иваничка Минкова обяви, че чрез организациите в страната звуковата книга ще стигне до много незрящи деца.

Идеята за записването на аудио книга се родила през октомври, миналата година, в Седмицата на четенето. Докато се радвали на пъстрите страници и интересните истории, децата се досетили, че някои техни връстници са лишени от тази възможност, защото са незрящи. Още повече, че всеки учебен ден са заедно със Селена, която изпитва същите трудности. „За да си истински човек, трябва да умееш да се поставиш на мястото на другия”, преценили петокласниците. Тяхната класна Севдалина Петкова им предложила да направят своеобразна симулация, която да им даде представа с какво се сблъскват всеки ден хората, които не виждат. Всички завързали очи и се опитали да излязат от учебната стая, да преминат по коридора и да слязат по стъпалата. Убедили се, че не е никак лесно и това ги запалило по идеята още повече. „Обсъдихме какво би могло да бъде най-подходящото заглавия за четене и се спряхме на „Патиланско царство” на Ран Босилек. Първо, защото е истинска детска класика и защото определено е произведение, заредено с весело и жизнерадостно настроение”, разказа Севдалина Петкова. Потърсили и намерили подкрепа в Общинско радио-Разград, където им подали ръка да направят записите безвъзмездно, да извършат нужната техническа обработка и да ги предоставят в завършен вид. От НЧ „Развитие 1869” се ангажирали да им осигурят разпространение чрез огромната мрежа от читалища в страната и да помогнат в записите с участието на талантливите актьори от МФТ „Импулс”. В четенето се включил и секретарят Любомир Илиев, който през футболните уикенди е гласът на „Лудогорец Арена”. Най-активно в създаването на звуковата книга участвали разбира се децата от V „а”, подкрепени от приятели седмокласници.

Ентусиастите с добри сърца приключили записите в края на месец май, тази година. Изключително са благодарни са на чичо Митко и целия екип на Общинско радио-Разград, за отзивчивостта и подкрепата, както и на НЧ „Развитие” и МТФ „Импулс” към него.

В края на тържеството децата се почерпиха със сладка изненада – торта, подготвена специално за тях и подарена от НЧ „Развитие 1869”.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе