Групи от Италия, Румъния и България ще участват във фестивал „Античният Абритус“

На 14 и 15 юни в Разград ще се проведе Историческият Фестивал „Античният Абритус“, а програмата бе представена днес /6 юни/ в Община Разград от Виолета Антонова – директор Дирекция „Култура, спорт, туризъм“.

Тази година в събитието ще  участват над 100 реенактори от 8 групи за исторически реконструкции от България, Италия и Румъния. Те ще пристигнат на 14 юни следобед и ще разположат своите палатки на поляната в Археологическия резерват „Абритус“ в посока южната крепостна стена.

YouTube

Официалните събития започват в 18:00 ч., когато от пл. „Момина чешма“ в центъра на Разград ще потегли Триумфален парад на гостуващите Групи за реконструкции, като дефилето ще стигне до АР „Абритус“. Там от 21.00 ч. ще бъде официално откриване на Фестивал„Античният Абритус“ с атрактивно представяне на групите за реконструкции: Gruppo Storico Romano – Италия;   Асоциация „Danais” – Румъния; Група за исторически възстановки „Първи италийски легион“,  Група за исторически възстановки „Първа тракийска кохорта“, Група за тракийски мистерии „Орфей и Евридика“,  Прабългарска школа за оцеляване Бага-тур, Група Пагане.

Ще последва концерт на „Булгара“ – инструменталната формация,  която ще представи най-силния си репертоар, марка в съвременната българска култура, въплътила в себе си традицията. Авторската музика на „Булгара“ представя неравноделните тактове, с които българският фолклор е уникален.

Вечерта ще завърши ефектно със зрелищен  пиро-мюзикъл с лазерни ефекти     високотехнологично аудио-визуално шоу,  което символизира „Борбеният дух на Абритус“ и е символичен мост – от античните добродетели до съвременните технологии.

На втория фестивален ден 15 юни, от 10.00 часа в Регионален исторически музей ще се проведе играта за деца „Търсачи на съкровището“, които преоткриват най-голямата златна монетна находка от късната античност в българските земи 835 златни монети, сечени през V век, от името на редица императори и императрици /9 на брой/с тегло близо 4 кг.

През целия ден от 10.00 ч.- 18:00 ч. в Археологически резерват  „Абритус” Римският походен лагер и Варварският лагер са отворени за посетители. Императорът ще приеме строя на Римските легиони. В дневната  фестивална програма се предвиждат реконструкции и атракции на реенакторските групи: гладиаторски битки, демонстрация на бойна техника, военни и духовни практики и ритуали, спортни състезания, антични танци, антична музика на инструменти от древната епоха, кулинария. Кулминация ще бъде реконструкция на битката от 251 г., в която са загинали двама римски  императори – Деций Траян и синът му Херений  Етруск.

Съпътстващо събитие е археологическата изложба в Интерактивен музей Разград /Експозиционна зала/ „С колесница през Европа“, с нови археологически находки от АР „Сборяново“.

Информация за участващите групи за възстановки:

Групо Сторико Романо от столицата на Италия Рим, една от най-големите и влиятелни групи в света на античните възстановки. Групо Сторико Романо е призната от Община Рим и Министерството на културата на Италия като официална организация за пресъздаване на античната римска история. В състава на групата влизат легионери, преторианци, гладиатори, група за антропология, весталки, стрелци-ауксилиари, сенатори и патрицианки.

DANAIS ROMANIA – Dacia Association Our House Capidava, Romania. Асоциация за антични възстановки, представящи даките (цивилни и военни) и техните съюзници, живели в древността на територията на днешна Румъния. Последователи на гладиаторите на древния Томис, създават антични паркове в Румъния –  собственици на тематичен лагер в Капидава и създатели на единствената гладиаторска сцена в Румъния – арена на гладиаторите в Хистрия. Създават събития, започвайки от училищни презентации, тематични пътувания и лагери и завършващи със собствени антични фестивали – „Основаването на Констанца“.

Група за исторически възстановки „Първи Италийски легион“. Включва реенактори, пресъздаващи Римската империя в нейния апогей – I-II в.сл.Хр. и Късната Римска империя – III-V в.сл.Хр. – легионери, гладиатори, сенатори, весталки, цивилни, занаятчии.

Група за исторически възстановки „Първа Тракийска кохорта“. Най-старата група в България за антични възстановки. Включва реенактори, пресъздаващи живота на населението на римските провинции Мизия и Тракия през I-II в.сл.Хр. – римски оксилиарни воини, цивилно население, занаятчии, местни тракийски воини отпреди завладяването на местните земи от Рим.

Група за тракийски мистерии „Орфей и Евридика“ Ритуал за посрещане на слънцето.

Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“. Пресъздават живота на коренното население на Балканите – траките, от началото до средата на първото хилядолетие сл.Хр., както и на прабългарите от времената на Великото преселение на народите и установяването им на Балканите. Акцентират на конните демонстрации и умелото боравене с антични оръжия.

Група за древни танци и обичаи „Пагане“. Групата за древни танци и обичаи е афилиирана към школа „Бага-Тур“. Пресъздава древни танци и ритуали на танцьорки и жени-воини от племената и народите по нашите земи. Красивите танци на самодивите, заниманията по езда, стрелба с лък и други атрактивни начини за показване на древното минало и митология е начинът, по който момичетата от „Бага-тур“ успяват да претворят красотата и да пробудят българския дух.

Огнена група „Феникс“. Развиват древното и съвременно изкуство на огнените демонстрации и жонглиране. „Феникс“ е експериментална формация, в която огненото изкуство се съчетава с театър, танц и акробатика, поради което групата е специален гост на редица международни и национални фестивали, както модерни, така и традиционни, в които се ценят автентичните български послания и смелите творчески решения в пресъздаването на огъня.

Програма за 14 и 15 юни:

ДАТА  ЧАС  МЯСТОСЪБИТИЕ
14 юни 2019

18:00 ч.

пл. Момина чешма

в центъра на Разград

Ø  Триумфален парад на гостуващите Групи за реконструкции

Ø  Дефиле до АР „Абритус“

14 юни 2019

21:00 ч.

Археологически резерват „Абритус“

 

 

 

 

Ø  Официално откриване на Фестивал

    „Античният Абритус“

Ø   Атрактивно представяне на групите за реконструкции:

Gruppo Storico Romano – Италия; 

Асоциация „Danais” – Румъния;

Група за исторически възстановки Първи италийски легион

Група за исторически възстановки Първа тракийска кохорта

 Група за тракийски мистерии „Орфей и Евридика“

Прабългарска школа за оцеляване Бага-тур

Група Пагане

·         Финал  – концерт на „Булгара“ -инструменталната формация  която ще представи най-силния си репертоар, марка в съвременната българска култура, въплатила в себе си традицията. Авторската музика на „Булгара“ представя неравноделните тактове, с които българският фолклор е единствен във вселената.

·         Вечерта ще завърши ефектно със зрелищен  пиро – мюзикъл с лазерни ефекти     високотехнологично аудио-визуално шоу,  което символизира „Борбеният дух на Абритус“   и е символичен мост – от античните добродетели до съвременните технологии

15 юни 2019

10:00 ч.

 

Регионален исторически музей

Разград

  • „Търсачи на

 съкровището“ – забавна интерактивна

игра за деца, които преоткриват най-голямата златна

монетна находка от

късната античност,

в българските земи.

 835 златни монети, сечени през V век, от името на редица императори и императрици /9 на брой/с тегло близо 4 кг.

 

15 юни 2019

10.00 ч.- 18:00 ч.

 

Археологически резерват

„Абритус”

 

Римският походен лагер и

Варварският лагер са отворени за посетители  от 10:00 ч.

Императорът приема строя на Римските легиони 

Дневна  фестивална програма с

реконструкции и атракции на

реенакторските групи:

·         гладиаторски битки

·          демонстрация на бойна техника

·         военни и духовни практики и ритуали

·         спортни състезания

·         антични танци

·         антична музика на инструменти от

     древната епоха

·         кулинария  

·         Кулминация ще бъде

реконструкция на

битката от 251 г., в която са загинали двама римски

 императори- Деций

Траян и синът му

 Херений  Етруск

 „Загубата на един войник, не означава загуба на

 държавата!“

·         финал на събитието    

 

Съпътстващо събитие:

 

14 и 15 юни

2019

 

Интерактивен музей Разград

Експозиционна зала

 

Ø  Археологическа изложба

 

„С колесница през

Европа“

с нови археологически

находки от АР „Сборяново“

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе