Здравната каса поема важно лечение на пациентите с Паркинсон

За да функционират нормално пациентите се нуждаят от мозъчни пейсмейкъри.

6 години след въвеждането на така наречените „мозъчни пейсмейкъри”, които помагат за лечението на Паркинсон, Здравната каса поема финансирането на терапията. Лечението се прилага в България от 2013 г. – близо 20 години след като е въведено в Европа. Досега пациентите плащаха по 40 хиляди лева за устройството, което трябва да се подменя на всеки 5 години, предаде bTV.

YouTube

До края на годината е предвидено да бъдат поети разходите за лечението на 20 пациенти, като 13 от тях са за нови имплантации, а 7 – за подмяна на устройствата.

Величка Трифонова разбира, че страда от Паркинсон през 2001 г.: „Промени се много. Едно затваряне вътре в къщата. Не можех да излизам навън, трябваше с придружител”.

Следват години лечение с хапчета, но без особен ефект. И така допреди 5 години, когато разбират за мозъчните пейсмейкъри.

За да ги купят, Величка и съпругът ѝ събират необходимата сума от дарения.

Преди 6 месеца обаче разбират, че батериите на устройството вече са изчерпани и то трябва да се подмени.

„Какво е на едно средностатистическо семейство да заплати един косуматив 40 хил. лева и след 5 години още 40 хил. лева”, пита съпругът на Величка – Красимир Трифонов.

От 2013 г. 32 души са подложени на такава интервенция.

Обикновено промяната е голяма и внезапна. Веднага след включването на стимулатора симптомите като треперене, болезнени крампи намаляват многократно, обясняват специалисти.

Заради огромните разходи, тази година от Здравната каса ще поемат разходите по имплантирането и подмяната на устройствата на 20 пациента.

„Някои от тях са наистина много зле, когато им свършат батериите, дори забравят да идват при нас на контролни прегледи”, казва Калоян Габровски, член на екипа, извършващ манипулацията.

Освен на хора, страдащи от Паркинсон, в бъдеще апаратурата може да е в помощ и на пациенти с дистония, както и на такива с тежка депресия.

По последни данни хората, страдащи от Паркинсон у нас са 15 хиляди.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе