Река Дунав заля крайбрежни заведения в Силистра

С 18 см се покачи нивото на Дунав при Силистра за последното денонощие и днес достигна котата от 676 см, сочи сайтът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

Прогнозата е до сряда нивото да скочи с още 39 см до 715 см. Критичната кота при Силистра е 777 см. Причина за покачването на водите на Дунав са проливните дъждове в държавите по поречието на реката и в Западна България.

YouTube

Днес крайбрежните понтони са вече залети от водата, под нея останаха и крайбрежни заведения. Подпочвените води избиха и в Археологическия резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ в Дунавския парк. Най-голямата опасност идвала от плаващите по реката големи изтръгнати дървета, които повреждали при удар речните съдове и инфраструктура, коментираха собствениците им, пише Novini.bg.

Кметовете на крайбрежните селища наблюдават реката, но засега няма информация за усложняване на обстановката. След като водата в силистренския участък стигне до 680 см се обявява първа степен на опасност – повишено внимание. По правило след преминаване на 7-метровата граница замерването е на всеки час, а при необходимост и по-често.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе