Митове за менструацията

Консумацията на алкохол по време на месечния цикъл може да има негативно влияние върху него.

Това е един от митовете за менструацията, в които не бива да вярваме, пише Az-jenata.bg. Изследвания показват, че умерената консумация на алкохолни напитки не оказва негативно влияние върху женското здраве и менструация.

YouTube

Кои са другите най-често срещани митове?

Мит: По време на месечен цикъл не е добре да си взимате вана

Топлата вана или душ по време на месечния цикъл, всъщност имат благоприятен ефект. Докато някои жени се притесняват, че горещата вода увеличава кървенето или се притесняват от бактериални инфекции, пропускат наистина релаксиращи минути. От друга страна, топлата вода спомага за подобряване на съдовата функция, отпуска гладките мускули и облекчава менструалните спазми. Не забравяйте, преди да си вземете вана, без значение дали сте в менструация или не, да почистите добре ваната.

Мит: Не може да плувате в басейн/море

Ако сте поставили правилно тампона си, не се притеснявайте от изтичане на кръв, нито на проникване на вода във влагалището. Но е важно след плуване да смените веднага тампона. Вагиналните инфекции от басейна са малко вероятни. Според специалисти, гастроинтестиналните заболявания, конюнктивит и кожни заболявания, са сред най-често разпространяваните в басейните.

Мит: Месечните цикли на жените, които живеят/работят заедно се синхронизират

През 1971 година американската психоложка Martha McClintock публикува в „Nature“, че според нейно проучване, месечните цикли на жени, които живеят, работят заедно, приятелки, се случват по едно и също време. Според психоложката, това се дължи на размяна на феромони, които женското тяло синтезира. Но нови проучвания от 2013 година, опровергават теорията на американката и според тях, това е просто мит.

Мит: По-добре отложете боядисването на косата

В противен случай, може да не се получи желаният от вас цвят, заради колебанията в хормоните. Абсолютен мит! По време на месечен цикъл, скалпът може да отделя повече себум, но това няма да повлияе на цвета на косата ви.

Мит: По време на менструация е невъзможно да забременеете

Един от най-често срещаните митове за онези дни от месеца е този. Фертилитетът в този период е на най-ниското си ниво, пикът му обикновено е 12—16 дни преди следващия цикъл. Не забравяйте, че при някои жени цикълът не трае 28 дни, а 21 или може да е нередовен.

В същото време сперматозоидите запазват способността за оплождане в тялото на жената до 5–7 дни, което прави периода за оплождане по-дълъг. Сексът без предпазни мерки може да съвпадне с периода на овулация и да доведе до бременност.

Мит: Месечният цикъл зависи от фазите на Луната

Мит, в който са вярвали в Древността. Съвременните изследвания не откриват връзка между фазите на Луната и това те да са определящи за настъпване на менструацията. Лунният цикъл продължава 29 дни и половина, а средният менструален цикъл може да варира от 21 до 35 дни. Също така, продължителността на цикъла може да варира през целия живот на жената. Фазата и цикълът могат повече или по-малко да съвпаднат, ако продължителността на цикъла е 29-30 дни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе