Депутатите искат да забранят нощния шум на открити площи между 23 и 8 часа

От 14:00 до 16:00 ч. и от 23:00 ч. до 8:00 ч. депутатите забраниха шума на открити площи.

Изключение ще правят гарите, сигнализацията за бедствия и религиозните храмове, предаде Агенция „Фокус“. Това се случи след като депутатите приеха текстове от Закона за защита от шума в околната среда на второ четене.

YouTube

Предвижда се забрана за озвучаване на открити площи и зони в територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето от 14:00 до 16:00 ч. и от 23:00 ч. до 8:00 ч. За същия период ще се забранява и шума при строителство. Изключение ще правят железопътните гари, автогарите, аерогарите, морските гари и използването на системи за оповестяване на населението при бедствия.

В рамките на разискванията зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев предложи изключение да правят и религиозните храмове. „Няма как да забраним на християнските ни камбани да спрат да бият на Великден в 0:00 ч. вечерта, нито на утренята сутринта преди 8:00 ч. За другите религии също има начини за озвучаване“, каза Цонев.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова направи друго редакционно предложение- забраната да важи за територията на религиозни храмове, за да бъде коректно изписано в законопроекта. Предложението на д-р Дариткова бе прието със 103 гласа „за“, 1 „против“ и 35 „въздържали се“. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също предложи редакционна поправка на предложението на Йордан Цонев от ДПС.

„Има хора, които в определен район не изповядват съответното вероизповедание, има хора, които не изповядват никакво вероизповедание. Лично аз не възразявам срещу една такава поправка, но все пак нека да добавим текст, който да задължава това озвучаване да бъде съобразно нормите на съответната наредба на Министерство на здравеопазването“, каза Валери Симеонов.

За нарушение на разпоредбите в новия закон се предвижда физическите лица да се наказват с глоба от 500 до 1000 лв., а за юридическите лица и на едноличните търговци санкциите са в размер от 3000 до 6 000 лв. При повторно нарушение наказанията скачат съответно от 2000 лв. до 6000 лв и от 5000 лв. до 12 000 лв.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе