Днес е денят на моряка

Днес, 25 юни, отбелязваме Международния ден на моряка.

Празникът е официално обявен от Организацията на обединените нации (ООН) и има за цел да подчертае важността на моряшката професия в световен мащаб и жертвите, които трудещите се на море правят за да просперира световната търговия.

YouTube

Много важно е да се даде на широката общественост ясна представа за изключителната важност, която има често пренебрегваната моряшка професия

Много от продуктите, които използваме в ежедневието си са транспортирани по море. В света работят над 1,5 млн. моряци, които осигуряват стоките за бита на човечеството. Тези смели морски лица, мъже и жени от всички краища на света са изправени пред опасности и тежки условия на труд, всеки час и всеки ден от годината, а именно от тях зависим всички ние.

Международният ден на моряка, ще бъде тържествено отбелязан и във Варна.

МОРЯЦИ Кат буря се носим по сини вълни, Безкрай кат морето са наш`те мечти! Где вятър играе с талази пенливи – Там само дома сме ний бодри, щастливи! От сушата, – ти ли – ще схванеш това, Що страх те навява пред всяка вълна? – Ти – който в дребнавост, суетност, нехаеш, Що искрен възторг и наслада не знаеш? Това го разбира кой смел е безкрай, – При изгледът морски сърце му играй; Сал той ще ти разкаже с възторг в очите Как славно е с песни да пориш вълните! – Огъва се мачта, платното плющи, Оглежда се кораб кат лебед в` води! – Далеч към безкраят, към ширни простори Стреми се моряка, с` стихии се бори… Че някой ден всички, след грозна борба, Във вихри и бури ще найдем смъртта – Не значи туй нищо: – всред перли, смарагди, На морското дъно ни чакат русалки … Ний буря сме съща над грозни вълни; Почивка не търсим – ний търсим борби; Когато бушуват талази пенливи – Тогаз най-добре сме и най сме щастливи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе