Юли идва с 40-градусови жеги

Настоящият месец юни започна с хладно и валежно време. Впоследствие температурите се повишиха и през повечето дни са значително над установените норми, като в повечето места месецът ще завърши с повече от 2 градуса положителна аномалия спрямо средните класически температури установени в края на миналото столетие – стойности служещи ни за сравнение.

По-голямо е отклонението в Източна България и най-вече по северното Черноморие, като Варна изпъква с близо 4 градуса наднормени температури. Морската вода също е необичайно топла по нашето крайбрежие с температури характерни за края на юли и началото на август.

YouTube

След топлия четвъртък, който имаме днес, утре петък 28 юни от север ще се спуснe по-хладна въздушна масa към Балканите и под нейно влияние температурите ще се понижат с 3-5 градуса в Северна България. В югозападните райони ще остане слънчево и горещо, докато в останалата част на страната ще има съществени заоблачавания. Преди обед ще превали на места в североизточните райони, а следобед и привечер над Централна и Източна България, като по-интензивни ще са валежите и гръмотевиците в централните части на Дунавската равнина, Предбалкана и Родопите. Максималните температури утре ще бъдат от 27 до 32 градуса, в южните части до 34. В събота с до умерен вятър от север ще продължи да прониква по-свеж въздух. Облачността ще бъде разкъсана, по-значителна около планините, където е възможно да превали и намаляваща до слънчево над равнините. В неделя утрото ще бъде свежо с повече облаци по Черноморието. През деня ще е слънчево, вятърът ще отслабне.

Средните климатични максимални температури за месец юли са между 28 и 34 градуса, а средните минимални – между 14 и 19 градуса. Обикновено ако вали, то най-често ще става през втората половина от денонощието.

Очакванията са юли месец да бъде с температури над установените норми, като отклонението според повечето световни метеоцентрали в нашия регион ще бъде между 1,5 и 2,5 градуса над нормите, което означава, че повечето дни на юли ще бъдат с температури характерни за летата през последните 15 – 20 години. Във валежно отношение повечето сценарии клонят към нормални месечни количества, с по-голяма вероятност за слабо наднормени валежи в централните части на страната.

В началото на следващата седмица и респективно на месеца, ще бъде слънчево. Температурите ще се повишават и във вторник максималните ще бъдат от 33 до 38, 39 градуса – това са остатъците от горещата вълна, която днес и утре ще повиши температурите във Франция, Испания и страните около Алпите до 40, 43 градуса. В нашата страна ще я усетим с малко по-ниски температури, но въпреки това ще си бъде горещо, особено в часовете от 12 до 18, когато е препоръчително да се стои на сянка. Също така е необходимо да се приемат повече течности.

В сряда 3 юли над Тракия и по долината на Струма ще остане горещо с температури до 38, 39 градуса, в останалата част на страната ще захладнее с 2-3 градуса. Ще има повече облаци и на места в Североизточна България и около планините за кратко ще превали и прегърми. В периода 4 юни – 9 юни атмосферата над страната ще бъде нестабилна и след слънчеви преди обед, след пладне ще има условия за кратки валежи и гръмотевици – на повече места в Западна и Централна България. Температурите ще бъдат близки до обичайните – максималните най-често от 30 до 35 градуса.

Повишена вероятност за нова гореща вълна има около и след 10–ти юли, но тя няма да продължи повече от два-три дни, след което отново ще имаме няколко дни с нормални температури и условия за превалявания.

Очакванията са за по-стабилно време през третата декада, когато през повечето дни ще бъде слънчево, следобед – горещо, с типично юлски температури приближаващи и надхвърлящи 33, 36 градуса.

Месец юли за равнинната част на страната е най-топлият месец от годината. Времето по-често е слънчево и горещо, а максималните температури са около 30 градуса. През този месец са измерени и едни от най-високите температури в България. През 2000 година горещините бяха дълги и рекордни. Тогава на 5 юли в много градове бяха отчетени най-високите температури откакто се мери температура на въздуха. В Пловдив, живакът в термометрите достигна 45, в Сандански и Русе 44, а в останалите райони между 39 и 43 градуса. В София също бе отбелязан исторически абсолютен рекорд – 40,2 градуса. Горещо с температури до 43 градуса е било и през 1987, 1985, 1945, 1927, 1916, 1909 година.

Колкото са по-горещи 15, 16 и 17 юли (горещниците), толкова по-люта ще е зимата. От времето през тези три дни се съди за времето през декември, януари и февруари.

Ако прогърми на Илинден (20 юни), овощията ще се повредят, орехите ще са червиви, но виното ще е добро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!
Интересно за вас

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе