7 неща, които трябва да знаете, ако обмисляте почивка в Турция

Image caption here

Когато ви предстои за пръв път да посетите Турция е препоръчително да прочете малко повече за страната, тъй като общата ви култура би могла да се окаже напълно недостатъчна за пребиваването ви на това място.

В тази статия, с помощта на туристическа агенция VoyageLTD, ще се опитаме да ви посочим 7-те най-важни неща, които всеки турист, дръзнал да прекрачи границата на Турция, трябва да знае. В следващите редове ще разберете какво по-конкретно имаме предвид.

YouTube

Любопитни факти и полезни съвети за почивка в Турция

Със сигурност има няколко неща, за които вече сте чували. За никого не е тайна, че едни от първите асоциации, които биват правени с южната ни съседка, са безкрайните пазари, преливащи от различни видове локуми и баклави, както и турското кафе, приготвяно в традиционно джезве.

Това, естествено, съвсем не е достатъчно, ако не искате да изпадате в ситуация, в която да се изчервявате пред гражданите на страната на полумесеца. Ето какво имаме предвид.

1. Какво най-често обичат да консумират южните ни съседи

Сигурно ще ви се стори странно, но в страната се счита, че скарата е подходящо блюдо както за закуска и обяд, така и за вечеря. Не се учудвайте, ако ви бъде поднесена скара, докато отпивате първите глътки от сутрешното си кафе.

Ако имате желание и възможност бихте могли да посетите ресторант, позволяващ на гостите сами да приготвят вечерята си, използвайки малка скара за това. Това е страхотен начин да се позабавлявате и да се насладите на храната.

2. Не бъркайте турците с араби

Много от гражданите по целия свят са на мнение, че турците са араби. Това е едно изключително грешно разбиране и е добре навреме да го коригирате.

В Турция има един единствен официален език и това е турският. На арабски говори една много малка част от обществото.

3. Турските сапунени сериали

Няма как да не ви направи впечатление, че гледането на сериали представлява основен начин за разнообразяване на ежедневието за турците.

Те обичат да прекарват времето си пред телевизора, особено, когато в този момент върви любимата им сапунена история.

4. Любопитство от страна на местните

Не се учудвайте, ако местните започнат да ви задават твърде много въпроси от личен характер. Това е напълно типично за тях.

5. Високо гостоприемство

Ще се изненадате колко гостоприемни са турците като народ. Техните врати са винаги отворени за посетители, независимо дали са познати или не.

Традиционното посрещане в една турска къща включва кафе и нещо сладко, което, както вече знаем, е един от специалитетите на турската кухня.

6. Забрана за пушене на обществени места

Ако сте любител на тютюна, трябва да знаете още от сега, че в Турция има забрана за пушене на обществени места.

Точно, както и у нас, забраната важи за ресторанти, заведения, обществени и държавни институции, болници, площади, молове и прочие.

7. В Турция няма камили

Отново заблуда, която произлиза от убеждението, че турците са араби. Географски районът на днешна Турция не предлага нужните условия за отглеждане на камили.

Поради това не очаквайте да видите това животно – то се отглежда предимно в тропичните и субтропични държави.

Надяваме се, че тази статия ще ви бъде от полза, преди първото ви пътуване до Турция. Желаем ви прекрасна и екзотична почивка, пропита с много емоции и добро настроение.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе