Валентин Василев: Разград ще продължи да се обновява със сериозни средства

Кметът на Община Разград д-р Валентин Василев коментира, че Разград ще продължи да се обновява със сериозни средства. Това се случи по време на церемония „Откриване обектите на интервенция“ днес, 2 юли, в Южен парк на ЖК „Орел“ където бе прерязана символично лента по проекта „Паркоустрояване на зелените площи в кв.“Орел“, град Разград“.

Церемонията започна с водосвет отслужен от архиерейския наместник отец Георги. След това кметът д-р Валентин Василев, председателят на Общински съвет – Разград Надежда Радославова, заместник-кметовете Галина Георгиева и Ердинч Хасанов, областният управител Гюнай Хюсмен и ръководителят на проекта Ивайло Ганев прерязаха лентата.

YouTube

В приветствието си градоначалникът пожела на всички да ползват новите придобивки, които са направени по проект чакан 30 години. Каза още, че благоустрояването е за жителите на квартала и затова ги призова да се грижат за него, като добави, че ще бъде поставено видеонаблюдение.

С приключването на проекта грижата за жк “Орел“ няма на приключи. Ще бъде търсено финансиране за останалата част от квартала, която не беше обхваната в настоящия проект.

На церемонията присъстваха заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, общински съветници, експерти от Община Разград, свързани с проекта, граждани, журналисти.

Основната цел на проекта „Паркоустрояване на зелените площи в кв.“Орел“, град Разград“ е подобряване привлекателността на Разград като градски център, който осигурява адекватно качество на живот, свободен достъп до обновена и благоустроена, ключова за градските системи инфраструктура, както и достъп до безопасна, устойчива и с високо екологично и естетическо качество физическа и жизнена среда.  В рамките на проекта площта на обектите на интервенция – създадени или рехабилитирани в градските райони е 158 230,00 кв.м.. Увеличена е растителността с 1240 иглолистни и широколистни дървета, 1300 храсти, 1500 м. живи плетове и затревяване на над 4600 кв.м. зелени площи. Изградени са нови и рехабилитирани съществуващи пешеходни алеи и тротоари. Изградени и оборудвани детски и спортни площадки (за различни възрастови групи, с мултифункционално предназначение и достъп за ползватели с увреждания). Рехабилитирани са улици и вътрешноквартални паркинги. В рамките на проекта е изградено и енергоспестяващо вътрешноквартално, парково, алейно  и улично осветление. Осигурена е достъпна архитектурна среда и гарантиран физически достъп на хора с увреждания и в неравностойно положение. Изградени са места за отдих и почивка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе