Горещо време и опасност от градушки!

Акцент на прогнозата отново са високите температури на Балканите, като стойностите им ще са между 31 и 40 градуса по Целзий.

Внимание! Опасност от торнадо в Североизточна България и Югоизточна Румъния!

YouTube

Нахлуването на полярна морска въздушна маса от Северна Европа към централните части от континента води до удължена фронтална граница от Франция до Русия. Студеният фронт в този случай ще е главният механизъм за освобождаване на потенциалната енергия, пише Meteo Balkans.

Високите температури и влажният въздух в топлия сектор пред фронта ще доведат до образуването на силни гръмотевични бури през деня и във вечерните часове.

Високите градуси и високата специфична влага в ниските нива на тропосферата ще осигурят необходимите съставки за дълбока влажна конвекция, пред фронталната равнина. Наличието и на срез на вятър между слоя 0-6 км ще поддържа бурите с по-дълъг живот, като очакваме те да се организират и да се насочат на изток .

Процесите през деня:

Очакваме образуването на дълбока конвекция над планините, а по-късно и над Дунавската равнина. Явленията бързо ще се групират и ще се сливат в общи гръмотевични бури.
Някои модели прогнозират образуването на приземни депресии в ниските слоеве на тропосферата – сигурен признак за предстоящи тежки процеси!

Висок е рискът за едра градушка и силни пориви на вятъра, като процесите ще са придружени и от силни шквалови явления!

Ниво 4 издаваме за опасно време с условя и за суперклетки и силни шквалови явления, като бурите ще генерират силни конвективни пориви на вятъра до 80-120 км/час!

Особено висок е рискът за тежки процеси над Североизточна България и Румъния!

Очакваните клетки ще са съпроводени и от силни валежи, като интензитетът им ще между 20-40 мм за час.

Валежите ще са придружени и от едра градушка!

Не е изключено някои от процесите да образуват и торнадо или силни суперклетки!

Ниво 3 се издава за подобни явления (като при ниво 4), но с по-слаба интензивност.

Процесите ще са в процес на развитие, като не са изключени и по-екстремни прояви.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе