Откриха в багажник 170 кг. заразено с африканска чума месо

170 кг заразено с африканска чума месо са хванати вчера в опит да бъдат пренесени от новите шест огнища, установени от властите.

Това съобщи пред bTV земеделският министър Десислава Танева.

YouTube

„Все още нямаме дисциплина за изпълнение на ограничителните мерки. В тези райони всеки може да стане потенциален преносител на заразата”, коментира Танева.

„Говорим как трябва всяко движение да се спре и как лесно заразата се пренася. В същото време при откритите шест огнища са хванати коли, които пренасят 170 кг заразено месо в багажника. Целият този поток разнася заразата по пътищата, по които минава”, каза още земеделският министър.

Тя заяви, че все още не може да се прогнозират загуби за стопаните на умъртвените животни, защото към момента заразата представлява потенциален риск.

„Овладяването на този риск зависи от всички нас – от държавата, местната власт и обществената отговорност на всяко едно лице, което живее в тези райони”, на мнение е Десислава Танева.

Държавен фонд „Земеделие” е гласувал бюджет по отношение на обезщетенията. Тепърва предстои да се уточни как ще бъде разпределен.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе