Българското сирене ще бъде запазена марка

До този момент страната ни има седем плюс един сертифицирани продукти, като последният е странджанският манов мед.

Българското бяло саламурено сирене да бъде сертифицирано като запазена марка, предвижда международният проект “Устойчива агротърговска мрежа в Черноморския басейн” – Търговско индустриална камара – Бургас.

YouTube

Проектът се изпълнява в партньорство с организации от Турция, Румъния, Молдова, Украйна. Общата стойност на проекта за българския партньор е 66 177 евро, съобщава „Труд“.

Една от целите е да се създадат връзки между местната общност в региона, за да се подпомогне представянето на традиционни местни продукти и възможностите за развитие на регионални марки.

„По време на подготовката на проекта възникна спор, с какъв продукт да участваме. Тогава решихме да представим нашата страна са млякото и млечните продукти”, каза председателят на ТИК Жорж Дерелиев. Бялото саламурено сирене може да бъде сертифицирано в Европейския регистър на храните.

До този момент страната ни има седем плюс един сертифицирани продукти, като последният е странджанският манов мед. Най-много сертифицирани продукти в Европа има Италия – 293 продукта, на второ място е Франция с 242, на трето – Испания с 194.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе