Какво да направите, ако не можете да заспите

На всеки му се е случвало да не може да заспи.

Дори да сме много уморени, понякога попадаме в капана на мислите и сънят отлита безвъзвратно. Вместо да се пулите в часовника и да броите часовете, които ви остават до алармата, ето какво можете да направите, което да ви помогне да се унесете в сладък сън.

YouTube

1. Мислете за нещо приятно.

Това е най-важната предпоставка за здрав сън. Ако точно когато си легнете, започнете да се тревожите за всичките си проблеми, бъдете сигурни, че каузата е обречена. Освен това имайте предвид, че с напредването на нощта проблемите изглеждат все по-страшни и неразрешими.

2. Съсредоточете се върху нещо конкретно.

Нали се сещате за метода с броенето на овце? Е, това е същата работа, но по-ефикасна. Мислете си за нещо конкретно – например как намирате ковчеже със злато или печелите от лотарията. Представете си какво бихте направили с тези пари. Докато разпределяте средствата, току-виж сте се унесли в сладка дрямка.

3. Обърнете внимание на температурата.

Ако ви е прекалено топло или студено, със сигурност трудно ще заспите. Сменете си одеялото, отворете или затворете прозореца, изберете подходяща пижама – всичко това има пряко отношение върху скоростта на заспиване и качеството на съня.

4. Почетете книга.

Но не на телефона или киндъла си. Така няма да стане. Почетете истинска книга. На нощна лампа. Като едно време. Колкото повече се увличате в историята, толкова по-бързо ще ви се доспи.

5. Слушайте музика.

Със сигурност избягвайте хардрока и метъла. Пуснете си нещо отпускащо и му нагласете тайминг за изключване след около час. Чудесна работа вършат и различни звуци от водопад, дъжд, гора и т.н. Пробвайте.

6. Оставете телефона си възможно най-далече от вас.

Колкото повече се взирате в екрана на телефона си, толкова повече превъзбуждате мозъка си и е малко вероятно да заспите, преди да се почувствате наистина изтощени. Изследователите са на мнение, че разглеждането на снимки и писането на коментари в социалните мрежи е занимание, което е препоръчително да се избягва по това време на денонощието.

7. Водете си дневник.

Не става въпрос за ученическия дневник, в който описвахте любовните си трепети, а тефтер, който да държите на нощното си шкафче и в който да отбелязвате всичко, което ви дойде наум – списък за пазаруване, моментно състояние, някое стихотворение, разказ, рисунка и т.н.

8. Установете какво е онова, което ви държи будни.

Ако има конкретна причина, поради която не можете да заспите, помислете дали не можете да направите нещо по въпроса веднага – да отговорите на имейл, който ви е ядосал например, да поработите върху проекта, чийто краен срок наближава, и т.н. Често е необходимо да се изправите срещу онова, което ви тежи, за да отпуснете съзнанието си.

9. Покрийте си очите.

Дори в стаята ви да е тъмно, най-вероятно все отнякъде се процежда светлина. Опитайте да си сложите маска за очи. Ако нямате такава, и тениска ще свърши работа.

10. Пуснете си хубав, успокояващ филм.

Избягвайте екшън, трилър, ужаси или комедия. Подберете жанр като семейна драма, романтичен или дори анимация. Ще се учудите от благоприятния развой на нещата. А ако филмът се окаже прекалено интересен, пък сте заспали, ще си го догледате на следващия ден.

Безсънието е изнервящо и вредно за здравето ви. Лошият сън може да бъде причина за сприхавостта ви или главоболието на следващия ден. Затова не подценявайте важността на нощната почивка и направете всичко възможно да „спите в кош”. Надяваме се тези съвети да ви бъдат от полза.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе