Засега няма да унищожават прасета в Разградско

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и двамата му заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов участваха в информационна среща, организирана от Министерството на земеделието, храните и горите и Областна дирекция „Земеделие“-Разград.

YouTube

Събитието е част от кампания на земеделското ведомство, свързана с разяснения по прилагане на мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете. Лектори на срещата бяха д-р Койчо  Коев, доц.д-р Владимир Петров от Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет – Стара Загора.

Пред експертите и участниците в срещата – ветеринари, кметове на населени места и собственици на регистрирани свинеферми – г-н Хюсмен съобщи за обявеното вчера в областта бедствено положение и взетите и предстоящи мерки за неразпространение на заболяването. Увери, че те са с цел заболяването да не бъде допускано на територията на област  Разград.

Областният управител изрази категоричната си позиция, че няма да допусне политизирането на темата на територията на региона, според него сериозната опасност над страната е унищожаване на цял бранш свиневъдството. Той увери, че в заповедта, която е издал, няма разпореждане да се унищожават прасетата по населени места, но той препоръча на гражданите да заколят сами прасетата, които отглеждат от типа „заден двор“, защото при установяване на зараза в региона унищожаването ще се наложи да бъде извършено от  ветеринарните служби.

Двамата експерти обясниха обстойно начините на разпространение на заболяването и отговориха на конкретни въпроси от участниците в срещата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе