Разградлии организират протестно бягане срещу отмяната на лудогорския маратон

„Лудогорския маратон“, който се провежда в местността „Пчелина“ няма да се проведе, заради обявеното бедствено положение от африканска чума по свинете. Състезанието трябваше да се проведе този уикенд на 27 и 28 юли.

Разградлии решиха да вземат нещата в свои ръце и да защитят традиционния маратон като организират протест срещу отмяната му. Така те организираха събитие  „Бягане – протест срещу отмяната на Лудогорски маратон“ именно на 28 юли (неделя) от 9:00 ч. до 11:00 ч. в Градския парк.

YouTube

Организаторите са дали пълна информация за събитието:

„Този уикенд Лудогорски маратон няма да има. Решението бе взето, без изобщо да се отчита какво означава това за стотиците участници и за организаторите, положили огромен труд да ги доведат в Разград.

Но никой не може да ни спре да бягаме в Разград. Събираме се за едно протестно неделно бягане из града. С него искаме да изразим категоричното си несъгласие срещу тази мярка, която няма да има никакъв ефект, освен че провали плановете на повече от 300 души и доведе до икономически загуби за местната туристическа индустрия в Разград.

Организаторите предложиха да вземат всички предписани ветеринарно-медицински предпазни мерки, да разположат пропускателни пунктове и вани за дезинфекция, да забранят на участниците да носят животински продукти в зоната на старт-финала и изобщо да съдействат изцяло, за да намалят всеки възможен риск. И въпреки това, Лудогорски маратон е единственото събитие, което бе отменено, никой не смята за забрани сватбите, насрочени за този уикенд в местността Пчелина, нито пък контролира хората, които отиват там с барбекюта – дали не носят свински продукти, няма контрол и на подстъпите към гората за придвижващи се гъбари и събирачи на билки.

Всичко това ни навежда на мисълта, че управляващите в Община Разград имат тенденциозно отношение към маратона и не оценяват до край значението му за града и за спортуващите.

Затова каним всички да побягаме заедно из най-хубавите части на града и по този начин да изразим отношението си към решението. Клуб “Зелена стъпка” ще осигури вода и диня за участниците.
Събираме се на Ронда в парка, тръгваме по алеите и пътеки, минаваме през Младежки парк, Абритус, пешеходната зона и ул. „Васил Левски“ отново до Градски парк. Дистанцията е между 6 и 7 километра. Темпото ще е съвсем леко. В свински тръс срещу свинщината.“

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе