Какво да направим при опарване от медуза?

Често спасители от Бургас вадят от водата хора, опарени от медузи.

Това каза Васил Алексиев, който е един от най-опитните специалисти по водно спасяване по Южното Черноморие.

YouTube

„Апелът ми към плажуващите е да запазят самообладание в тези моменти, когато пропадат в дънни ями или попадат в течения. През последните дни има нашествие на медузи, а паниката при опарването от тях е голяма и често се стига до там да изкарваме пострадалия от водата. Това може да е предпоставка за инцидент, тъй като от стреса някои хора губят самообладание и бягат от медузата, но не знаят накъде“, заяви пред NOVA опитният спасител от Бургас.

Ако съзнанието на хората работи, няма да имаме толкова много работа и всяка година да минаваме стотачката на удавени, добави той.

Спасителят на плажа в Крайморие Димитрина Милкова изтъкна, че при опарване от медуза е желателно мястото да се измие със сладка вода и след това да се намаже или с оцет или с лимонов сок, ако опарването е на лицето.

Няма нищо страшно, отровата на нашите медузи не е толкова опасна, добави тя.

Припомняме, че млад мъж се удави в морето край Аркутино вчера сутринта. Тялото на момчето, което е работило като сервитьор в близкия туристически комплекс, е било забелязано от хора на плажа.

Концесионерът на плажа в бургаския квартал Крайморие Николай Димитров пък каза, че според наредбата, плажовете се охраняват от спасители от 8 сутринта до 18 часа вечерта.

Малко по-опасни за плажуване са северните плажове, тъй като там има по-големи вълни и течения, добави той.

„Много е ниска плажната култура на хората. Спасителите, когато ги съветват, те подценяват опасността и влизат в директни спорове с тях, а това често води до инциденти“, каза още стопанинът на плажа.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе