България ще си сътрудничи с ЮНЕСКО при предоставянето на помощ за развитие

Министерски съвет одобри проект за Допълнително споразумение с ЮНЕСКО за регулиране функционирането на българския Доверителен фон. Сключването му ще даде възможност за възобновяване на сътрудничеството в предоставяне от България на официална помощ за развитие (ОПР) за проекти на ЮНЕСКО. Подкрепата е за дейности, които ЮНЕСКО осъществява в областта на образованието, науката, културата и комуникациите.

През периода 2009 – 2015 г. със средства от Фонда бяха успешно реализирани 16 проекта, на стойност 1 082 580 щ.д. Те включват първата международна конференция, на тема: „Младите хора и Интернет – предотвратяване на радикализирането и екстремизма, проекти в Африка за подпомагане изграждането на демократични институции и подготовка на избори, както и проекти за опазване на нематериалното културно наследство в 16 африкански страни.

YouTube

Финансирането ще бъде чрез Доверителния фонд на страната ни към Организацията, на основата на променените правила на ЮНЕСКО за управление на сметката на Фонда („Общия фонд) и измененията в правилата на българското правителство при предоставянето на тази помощ.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе