Обявява се бедствено положение в общините Исперих, Самуил и Завет

След единодушно решение на заседание на Областния щаб при бедствия и аварии Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен издаде заповед за обявяване на бедствено положение на териториите на общините Исперих, Самуил и Завет, поради обстоятелството, че част от населените места в тези общини попадат в обхвата на 20-километровата зона около свинекомплекса на „Агротайм“ЕООД-Исперих. Решението бе взето с цел ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете и постигане на пълна координация и взаимодействие за предотвратяване възможностите от възникване на огнища на АЧС във връзка с писмо на Министъра на земеделието, храните и горите.

Бедственото положение за Исперих, Самуил и Завет е в сила от днес, 31 юли, до 6 август включително.

YouTube

Ангажименти към прилагане на мерките за постигане на целта на бедственото положение имат следните институции: ОДБХ-Разград, ОДМВР-Разград, РДПБЗН-Разград, ДАНС-Разград, ОПУ-Разград, ОД“Земеделие“, кметовете на общините Исперих, Самуил и Завет.

Според заповедта отпада забраната за дърводобив на територията на цялата област, която бе въведена на 23 юли, горските стопанства обаче следва да прилагат всички необходими мерки с цел опазване на биосигурността. Забранява се достъпът на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването.

Пълният текст на заповедта можете да видите ето тук:

http://rz.government.bg/files/info_pages/OMP-006_ot_31.07.191.pdf

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе