Областният управител Гюнай Хюсмен разговаря с директора на училище „Христо Ботев“ във Вашингтон

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен разговаря днес с директора и основател на българското училище „Христо Ботев“ в американската столица Вашингтон Бойка Попова.

Тя сподели с Областния управител как се развива образователната институция през изминалите две години от предишната им официална среща. Децата в училището вече са 70, но може скоро ще станат около 100, тъй като според официални американски източници българите в района на Вашингтон са 8000. Попова разказа, че българските училища имат и финансова подкрепа на българското правителство, което е потвърдено и на тазгодишната годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, провела се в Пловдив преди дни. На нея премиерът Бойко Борисов е уверил учителите, че за догодина бюджетът за тези училища ще бъде увеличен с 2 милиона лева. В конференцията е участвал и спортният педагог от Разград Здравко Душков, които реализира редица инициативи с патриотичен заряд в български училища в чужбина.

YouTube

Образованието е приоритет на правителството на Бойко Борисов, съобразно който и в Разградска област работим активно за подобряване на образователната инфраструктура и качеството на образованието – разказа г-н Хюсмен.

Двамата с Бойка Попова обсъдиха възможността Разград да е домакин на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина през 2020 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе