Има дефицит на свинско месо

Африканската чума по свинете не е опасна за хората. Това заболяване е чисто икономическо.

От началото на годината има над 30% увеличение на цените на свинското месо. Тук говоря за световните пазари. До края на годината очаквам да има ръст с още 10-15%. В момента е отпускарски сезон и не мога да кажа точно с колко има спад в търсеното на свинскомесо и колбаси. Може би спадът е около 5%.

YouTube

Това каза в сутрешния блок на bTV Кирил Вътев от Асоциацията на месопроизводителите, който коментира темата за Африканската чума по свинете.

“Всички повдигахме въпроса за чумата още от миналата година. Всички знаят, че в България има съмнение относно тази информация и никой не вярваше. Според мен в училищата трябва се въведе изучаването на дисциплината българска народопсихология. Дефицит на свинско месо вече има. Всичко тръгна от кризата в Китай. Тя е и причината за нарастването на цените. Загубите на другите държави, през които мина заразата, бяха многомилиардни. Отрасълът у нас е застрашен от изчезване“, категоричен бе Вътев.

Гост по темата бе и микробиологът проф. Христо Найденски.

„Заразата следва своя ход. Тя ще достигне до един пик и най-лошото е, че този отрасъл може би ще трябва да се рестартира, но това няма как да стане за една година. Ще се необходими 2-3 години. Другото лошо е, че вирусът ще си го има. Тази болест се разпространява много бързо“, обяви проф. Найденски.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе