Областната епизоотична комисия отново се събра да обсъди актуалната обстановка и справянето с АЧС в региона

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен откри и ръководи заседание на Постоянната областна епизоотична комисия днес.

На него бе обсъдена актуалната усложнена епизоотична обстановка в страната и в Разградска област, както и предстоящите дейности във връзка с недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете в региона.

YouTube

Д-р Юлиян Йорданов от Областната дирекция по безопасност на храните в Разград съобщи, че от предишното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия  са установени още няколко огнища на заболяването в страната, на територията на Разградска област обаче след първите 6 положителни проби от прасета, намерени в Държавно ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“, няма нови положителни резултати. Миналата седмица са изпратени в лаборатория 27 проби, те са отрицателни, през настоящата седмица пробите са 11, като за част от тях още няма обратна информация. Новите проби са от ДЛС“Воден-Ири Хисар, от землището на село Черковна и от землището на село Голям извор, за това прасе първоначално се смяташе, че е в землището на Малко Йонково.

Сигналите са получени на на тел. 112, по време на заседанието бе обсъден и въпрос от зърнопроизводители, които се интересуват кого да сигнализират, ако в нивите им бъдат открити мъртви прасета. Съобщено бе, че по този повод са обявени горещи телефони в горските стопанства, към които земеделците трябва да се обърнат в такива случаи. Горещият телефон за района на ДЛС“Воден-Ири Хисар“ е 0884005180, за ДГС-Разград – 0886889509, а за ДГС“Сеслав“ – 0889230873 и 0886556208. Към земеделците г-н Хюсмен апелира за спазват дезинфекционнни мерки на входовете на стопанските си дворове и да прилагат термична обработка на фуражите, за да предотвратят риска от заразяване на зърното.

По време на заседанието бяха обсъдени мерки за изпълнение на указания от Министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева да се изготви списък с броя заклани свине от обекти тип „заден двор“ в 20-километровите зони около индустриални ферми. Тези списъци ще бъдат използвани като базова информация за изплащане на обявеното подпомагане в размер на 300 лева на двор за извършване на мероприятия по почистване и дезинфекция на обектите.

Областният управител Гюнай Хюсмен апелира към институциите, ангажирани с това, да изготвят максимално бързо списъците, за да си получат хората подпомагането своевременно. Списъците трябва да бъдат заверени от кмета или кметския наместник на съответното населено място, официалния лекар и от областния управител.

От ОДБХ увериха, че проверките им в обектите тип „заден двор“ са на приключване. Досега навсякъде са срещали разбиране от хората и не е имало отпор и проблеми. Г-н Хюсмен благодари на участниците в комисията за доброто взаимодействие между институциите, благодарение на което в Разградска област не се е стигнало до политизиране на темата с АЧС, а институциите работят координирано и населението своевременно е уведомявано за това какво предстои.

По време на заседанието възникнаха още няколко предложения за мерки, свързани с недопускането разпространението на заболяването. Директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева предложи в комисиите, които одобряват местата за загробване на животни, да има представител на съответното „ВиК“-дружество. Предстои още доуточняване със съседни административни области кои населени места от Разградска област влизат в 20-километровите зони на свинекомплекси от съседните области.

От полицията и ОДБХ информираха, че в изпълнение на решение на Областната епизоотична комисия от миналата седмица са извършени проверки на пазарите в Исперих и Кубрат, установени са само неколцина продавачи на кокошки, на които са връчени протоколи за предупреждения.

Г-н Хюсмен уведоми членовете на комисията, че след съгласуване с Министъра на вътрешните работи Младен Маринов е издал заповед за удължаване на срока на бедственото положение в общините Исперих, Самуил и Завет до 5 септември.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе