Супертайфун удари Китай

Супер тайфунът „Лекима“ удари Югоизточен Китай, носейки със себе си проливен дъжд и силни ветрове, които прекъснаха електроснабдяването, повалиха дървета и принудиха повече от милион души да напуснат домовете си, съобщава агенция „Фокус“ като се позовава на китайски медии.

Бурята предизвика свлачище в град Уенлин, където вятърът достигна скорост от 187 км/ч.

YouTube

Най-малко 13 души са загинали, след като тайфунът „Лекима“ връхлетя китайския бряг южно от Шанхай, събаряйки къщи и дървета.  Други 16 души са в неизвестност, след като „Лекима“ навлезе на сушата през нощта в провинция Чжъцзян, където са разрушени над 200 сгради, а 3200 са повредени.

Това е 9-ият тайфун, който достигна източното крайбрежие на Китай, съобщава БГНЕС. Централната метеорологична служба на Китай в петък сутринта обяви код „червено“ – най-високото ниво на тревожност поради приближаването на супер тайфуна. Синоптиците предупреждават, че в югоизточните райони на Китай се очакват силни пориви на вятъра и обилни дъждове, има вероятност от наводнения и други бедствия. Проливни дъждове се очакват в провинциите Анхуи, Фуджиян, Джънсу, Чжецзян, както и в Шанхай.

До момента са евакуирани над 700 хиляди души, от които 110 хиляди са настанени в 12 хиляди приют. Отменени са 288 полета, а движението на влаковете е частично спряно. Местните власти мобилизираха около хиляда спасители, 150 пожарни машини и повече от 153 спасителни лодки.

Очаква се „Лекима” да се движи на северозапад със скорост 15 километра в час.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе