Защо е здравословно да се ходи на море?

Макар да познаваме почивката на морето като безпрецедентен цяр за душата, този начин да прекараме лятната си отпуска се оказва особено полезен и за физическото ни здраве, според Puls.bg

Релаксирането на плажа успява лесно да притъпи ежедневните неволи и терзания и да ни пренесе в друг, много по-хармоничен свят. А морската вода пък може да „отмие“ редица здравословни проблеми.Като начало, в нея се намират всички елементи, необходими за нашия живот, особено минерали.Те проникват в кожата ни, докато се къпем чрез процеса осмоза. Калий и натриеви йони поддържат водният баланс на организма. Желязото насища всяка наша клетка с кислород. Йодът подобрява обмяната на веществата и функцията на щитовидната жлеза, калцият укрепва съединителната тъкан, медта и сярата имат противовъзпалително действие, магнезият забавя стареенето, а силицият стимулира производството на колаген и еластин. Заради това след морска баня не бива да тичаме веднага да се измием с течаща вода, а трябва да оставим солите да засъхнат по кожата ни. Противно на разпространеното мнения, това няма да я изсуши.

YouTube

Морето наистина е лек за хората и това е известно на човечеството от незапомнени времена. Самият Хипократ например е прекарал голяма част от своето време в наблюдение на действието на морската вода върху раните.

Морските водорасли също са истински източник на здраве и красота, защото съдържат минерали, които подобряват външния вид на кожата, възобновявайки клетките, стимулирайки метаболизма и предотвратявайки възпаления.

Морският въздух е наситен с кислородни и озонови йони. Пребиваването до морето успокоява и помага в лечението на редица нервни разстройства.

Таласотерапия от гръцки означава “лечение от морето”. Това е комплекс от процедури на основата на морската вода – гимнастика в басейн с подгрята морска вода, обтривания с водорасли и морска кал, процедури на основата на морската козметика.

Освен всички други ползи от почивката на морето, вълните във водата влияят антистресово, от друга страна и слънцето снабдява организма с витамин Д, който намалява симптомите на депресия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе