Цигарите поскъпват заради нови бандероли

Цената вече трябва да е изписвана върху самата кутия.

Нов бандерол вдига цените на цигарите. От месец май насам някои марки поскъпват на няколко пъти, като увеличението е от 10 до 40 стотинки.

YouTube

Справка в Публичния регистър на цените на тютюневи изделия показва, че от 15-ти юни до сега кутия цигари на един от тютюнопроизводителите е скочила от 5 до 5,40 лв. на няколко пъти от по 10 и 20 стотинки, пише „Труд”.

Според изискване на ЕС, от средата на 2019 г. всяка кутия цигари трябва има уникален сериен номер, по който ще може да се проследява целият й път от производителя през дистрибутора до търговския обект.

Друга промяна е, че върху новите бандероли няма да бъде изписвана крайната цена на продукта. Тя трябва да е върху самата кутия. Това изискване не важи за пурите и пуретите.

Цигари на старите цени ще има в магазините до изчерпване на количествата със стари бандероли. Практиката показва, че те свършват в срок между един и половина и два месеца.

Според наредбата, тютюневите изделия, облепени със стария бандерол, могат да се продават в търговската мрежа до изчерпването им, но не по-късно от 20 май 2020 г.

Според експерти, увеличението на цените на цигарите не се дължи само на промените в бандерола, а по-скоро на ценовата политика на всяка компания.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе