Безплатен WiFi на обществени места в Разград

Днес кметът на Община Разград д-р Валентин Василев и представител на независим телеком оператор „Нетера“ представиха пред журналисти новия проект на община Разград за безплатни зони с WiFi.

Община Разград е една от 63 общини, които на втория конкурс се класираха и подписаха споразумения с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства в рамките на механизма за свързване на Европа WiFi4EU.

YouTube

Инициативата  „WiFi4EU“ е насочена към насърчаване на интернет свързаността в местните общности.  Безвъзмездните средства, предоставени в рамките на споразумението, са под формата на ваучер с еднократна сума в размер на 15 000 евро. Ваучерът  може  да се използва за инсталиране на изцяло нова публична безжична мрежа, за модернизиране или разширяване на обхвата на съществуваща мрежа, като инсталираната мрежа не трябва да дублира съществуващо безплатно частно или обществено предлагане на безжичен интернет с подобни характеристики, включително и качество.

Предложението е точките в Разград да бъдат инсталирани на обществени места на открито – Градски парк, парка в ж.к. „Орел“, градинката на Водната централа, градинката пред Регионалната библиотека, градинката пред Административния съд.

Доставеното и монтирано оборудване и мрежата ще бъдат поддържани в срок от 36 месеца, от избрания изпълнител „Нетера“.

Стойността на ваучера (15 000 евро) ще бъде изплатена от Европейската комисия направо на дружеството за инсталиране на WiFi, след като Европейската комисия получи потвърждение, че WiFi4EU точката за достъп функционира.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе