Гюнай Хюсмен бе гост на тържествата по случай 150-годишнината на църквата „Св.св. Константин и Елена”в Одрин

Областният управител на Област Разград Гюнай Хюсмен бе сред официалните гости на тържествата по случай отбелязването на 150-годишнината на българската православна църква „Св.св. Константин и Елена” в Одрин, Република Турция. Поканата за честването  отправи Генералният консул на Република България в Одрин Васил Вълчев. Генералното консулство заедно с Фондацията на православните църкви на Българската Екзархия в Истанбул бяха организатори на тържествените събития.

YouTube

Храмът „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин е построен през 1869 г. със средства, събрани от родолюбивите българи, населявали града по това време. Той е бил една от четирите български църкви, съществували в края на XIX в. и началото на XX век в районите с българско население в Одрин. Храмът е бил действащ до средата на 40-те години на XX в. Църквата е основно реставрирана със съдействието и експертната помощ на българската държава и отворено отново за посетители  през 2008 г.

В тържествените събития днес участваха още: министърът на културата Боил Банов, посланикът на Република България в Турция Надежда Нейнски и директорът на Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет Емил Велинов.

В приветствията си официалните лица изтъкнаха ролята и приноса на валията на областта и кмета на общината за съдействието и разрешението църквата да бъде възстановена през 2008 година и финансирането да бъде поето от страна на българската държава.

Възстановяването на подобни културни паметници в двете съседни държави е сред начините за затвърждаване на добрите отношения между двата народа – коментира г-н Хюсмен и изрази убеждение, че в най-близко време ще приключи и реставрацията на джамията „Ибрахим паша” в Разград, която също ще е привлекателен център за туристи. Припомняме, че реставрацията на разградската джамия също се извършва със средства, отпуснати от българската държава.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе